Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pedofil döms till sju års fängelse

GÄVLEEn 61-årig flerbarnspappa har dömts till sju års fängelse för sexuella övergrepp på sex barn. Tre av barnen är hans egna döttrar. Dessutom ska han betala 960 000 kronor i skadestånd.

Åklagaren har fått sin vilja igenom på alla sju åtalspunkter.
61-åringens försvarsstrategi var att neka de grövre brotten, men erkänna de "lindriga" brotten - exempelvis att han vidrört barnens könsorgan med sitt.
Det trodde inte tingsrätten på.
Mannen döms att betala 180 000 kronor till sin äldsta dotter som han utnyttjat i elva år från det att hon var två år. När flickan, som i dag hunnit bli myndig, kom upp i tonåren förstod hon att det inte alls var normalt att pappa onanerade i hennes närvaro och fingrade på hennes underliv.
Mannen döms att betala 230 000 kronor till sin näst äldsta dotter för att han utsatt henne för grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande. När flickan var fem år blev hon för första gången våldtagen av sin pappa.
Tingsrätten har bedömt övergreppen som grov våldtäkt för att flickan är ung, det är hennes egen pappa som utnyttjat henne, hon har gjort både verbalt och fysiskt motstånd och övergreppen har skett upprepade gånger.
61-åringen döms att betala 230 000 kronor i skadestånd till sin yngsta dotter som utsatts för grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande. Övergreppen började när flickan var sex år. I polisförhör har hon visat med dockor hur hennes pappa låg med henne.
Trots att flickan inte berättat att hon gjort något motstånd har tingsrätten bedömt att åtminstone två av övergreppen ska bedömas som grov våldtäkt eftersom inget barn frivilligt vill ha sex med en vuxen man.
Mannen döms att betala 165 000 kronor till en flicka i lågstadieåldern som han bland annat våldtog grovt i maj, två dagar innan han anhölls.
En minderårig tonårsflicka ska få 65 000 kronor av mannen. Flera gånger i år har han utnyttjat och ofredat henne sexuellt, vilket han erkänt.
En lågstadieflicka ska få 65 000 kronor av mannen. Vid två tillfällen under våren har han utnyttjat henne sexuellt, vilket han erkänt.
Dessutom ska mannen betala 25 000 kronor till sin minderårige son som han misshandlat med sparkar, genom att dra honom i håret och knäa honom i ryggen.
61-åringen ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.
- Han var samlad när jag talade om domen för honom, säger 61-åringens försvarsadvokat, Jan-Ove Ljunggren. Han blev förvånad över att det blev så långt. Men han sa inte spontant att han vill överklaga, utan tänker fundera i några dagar.
De tre döttrarnas målsägandebiträde, Anita Wallin Wiberg, säger att hennes klienter är nöjda med domen.
- Den blev som vi hade väntat oss, säger hon.Om den dömde saknar tillgångar för att betala det utdömda skadeståndet träder försäkringsbolaget in. Finns det inga försäkringar träder staten in genom brottsoffermyndigheten.