Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pegasuspremiär i Sjömanskyrkan

GÄVLEPå lördag har föreställningen "Den döendes hov" premiär i Sjömanskyrkan.

Arbetarteatern Pegasus har denna gång iscensatt ett nyskrivet manus vars handling är placerad i Vinterpalatset i Sankt Petersburg. Året är 1917 och tsarfamiljen lever ett isolerat liv innanför palatsets portar.
- Budskapet får publiken uppleva själv. Det händer mycket med karaktärerna, mycket humor. Valet av tid och plats grundar sig mest på en fascination från vår sida. Det är inget politiskt budskap om bolsjeviker eller någonting sådant, det är mest inramningen för berättelsen, säger regissör Tobias Eriksson som skrivit manuset tillsammans med Niklas Kindström.

Igor är fånge
Huvudpersonen heter Igor och sitter fängslad i underjorden. Han har förvisso ett eget hov och alla tänkbara bekvämligheter men är inte fri att röra sig som han vill.
Orsaken är att Igor är väldigt lik tsar Nikolaj och har fungerat som regentens stand in vid flera tillfällen och även haft ett förhållande med kejsarinnan Alexandra.
- Pjäsens tema har starka paralleller med den tid vi lever i nu. Det finns två motpoler, att förverkliga sig själv eller att offra sitt eget liv för någon. Vad följderna blir får ni se, säger Tobias Eriksson.
Teaterföreningen Pegasus bildades för 14 år sedan och har gjort mellan två och tre uppsättningar per år. "Den döendes hov" spelas i Pegasuslokalen som kommer att användas på ett annorlunda sätt.

Publiken på scen
Teatermakarna har valt att placera publiken på scen för att ge skådespelarna större utrymme.
- På så vis utnyttjar vi lokalen bättre. Vi hade inte fått samma dynamik i scenrummet och inte samma expansionsmöjligheter på scen, säger Michael Skoglund, producent.
Nio skådespelare och tre musiker, som spelar Fredrik Nilssons specialskrivna stycken, ingår i ensemblen. Mellan 4 och 25 maj ges sju föreställningar.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se