Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pelé vill få barn att älska fotboll

Pelé nöjer sig inte med att vara världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Nu kliver han in som rektor för en fotbollsskola i nya spelet Academy of champions.
– Jag gör det för att jag alltid älskat att jobba med barn, säger han.
Alla kända spelutvecklare och hemliga spelvisningar bakom stängda dörrar får ursäkta, men hetaste intervjun på årets E3-mässa i Los Angeles var inte med någon spelmakare. Nej, i ett litet rum längst in i Ubisofts monter satt den legendariske fotbollsspelaren Pelé och tog emot reportrar, en och en i tio minuters exklusiva intervjuer.
– Ärligt talat är det fantastiskt att få vara med här, det är en chans jag inte riktigt trodde skulle komma igen, säger Pelé när vi som enda representant från svensk media möter honom.
– Jag har alltid älskat att jobba med barn, och nu får jag chansen i en skala som jag inte gjort förut. Fotboll är världens största sport och spel är något som alla barn verkar syssla med, de passar perfekt tillsammans.
Innan intervjun hade jag väntat mig mest lite artiga plattityder om spelet från Pelé. Att snart 69-årige Edison Arantes do Nascimento egentligen skulle varit särskilt involverad i spelutvecklingen var högst osannolikt. Trodde jag. Men legendaren överraskar.
– Jag kan inte spela tv-spel, jag är för gammal för att bli bra på det. Däremot har jag haft en del åsikter om vilka övningar som ska finnas med i spelet. Jag har styrt en del där.
– Jag hade också krav på att spelet absolut inte fick innehålla våld eller vapen. Jag skulle aldrig ställa upp på det.

Academy of champions verkar bli en mix mellan partyfotboll och Harry Potter. Pelé är rektor på fotbollsskolan Brightfield academy, dit man som spelare kommer. Via diverse träningsmoment, tävlingar och matcher gäller det att besegra den konkurrerande och onda skolan Scythemore. Men vem vill fördjupa sig i sådant när man kan fråga mer relevanta saker under sina tio minuter med Pelé? Som vad han tycker om Sverige.
– VM 1958 var min första resa utanför Brasilien, jag fick mitt genombrott i Stockholm. Det var magiskt. Men trots den fantastiska turneringen är det starkaste minnet när kungen gick ner från läktaren till oss på planen för att dela ut medaljerna. Det var chockerande, folket brukar ju gå till kungen och inte tvärtom.
Är du nervös inför din premiär som spelfigur?
– Haha, nej det är jag inte. Mitt enda mål är att skapa ny kontakt med barn som älskar fotboll och att lära dem både att älska sporten och att man ska spela rättvist. Det tror jag spelet kommer att förmedla.
Kommer spelet att fungera bra i Sverige, tror du?
– Jag hoppas det, Sverige är mitt lyckoland. Hälsa till alla från mig, Sverige har alltid en speciell plats i mitt hjärta.
Thomas Arnroth/TT Spektra