Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pendlare gör det till - och ibland från - Sandviken

De bor i en kommun men jobbar i en annan. Knappt 8 000 gästrikar pendlar dagligen över en kommungräns i länet för att komma till jobbet. De allra flesta till ett arbete i Sandviken.

Morgon som eftermiddag går tågen och bussturerna tätt kring Resecentrum i Sandviken. Ännu intensivare är biltrafiken på avfartsvägarna från riksväg 80. Folk från Sandviken på väg ut ur staden möter folk från Gävle, Ockelbo samt Hofors i motsatt riktning. De är alla pendlare på väg till jobbet som ligger på annan ort än i hemkommunen.
Sandviken har den största inpendlingen i länet. Närmare hälften av länets 8 000 pendlare jobbar här, knappt 3 000 av dem har bostaden i Gävle. Nästan lika många som bor i Sandviken pendlar ut till just Gävle.
Jessica Hammerin Nordin hör till de sistnämnda. Varje vardagsmorgon väntar hon på buss 41 mot Gävle vid Mossvägens hållplats i Sandviken.
– Vi bodde i Gävle förut men flyttade tillbaka till Sandviken eftersom vi fick mer hus för pengarna. Dessutom jobbar min man här så någon av oss måste pendla, säger hon.
Hon kan se fördelar med att totalt åka knappt fem mil per dag, till och från arbetsplatsen i Teknikparken.
– Det kan vara skönt med en halvtimmes bussresa innan man börjar jobba. Men längre tid hade jag inte velat åka.
Att inte kunna vara snabbt på plats i Sandviken i akuta situationer är den enda nackdelen hon egentligen kan se med att ha jobbet längre bort.
– Att det tar lite längre tid gör att man får planera bättre. Men det här avståndet är knappt pendling. Det är inte värre än att åka tunnelbana i Stockholm och det gör ju nästan alla, säger Jessica Hammerin Nordin.
I just Stockholm bodde bilpendlaren Anna Graham innan hon och maken köpte hus i Bönan. Båda två jobbar på Sandvik och åker i varsin bil till arbetsplatsen.
– I lilla Bönan finns det nog ett 15-tal familjer som har det likadant. Jag hade gärna åkt buss men det går inte med den långa väntetiden i Gävle, säger hon.
En bilpool kombinerad med samåkning kanske vore den bästa lösningen, konstaterar Anna Graham. Men till Sandviken vill hon inte flytta.
– Vi tittade på hus runt Storsjön men orten kändes spontant för liten för mig. Vi tillhör nog Statoils bättre kunder som det är nu, men det är det värt, avslutar hon.

Erik Andersson