Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pendlare vädjar om hjälp

GÄVLE
Efter fyra års arbetspendling Uppsala-Sandviken är Per Abenius hjärtligt trött på SJ och Tåg i Bergslagen. Täta förseningar, dålig information och brist på samordning har fått honom att skriva ett upprop riktat till stora arbetsgivare med många pendlare.

Han tycker nämligen att arbetsgivarna borde vara angelägna att anstränga sig eftersom många av deras nyckelpersoner tillhör dem som pendlar med tåg och buss.

Trycka på
Därför har han skrivit ett upprop där han uppmanar högskolan, landstinget och en hel del stora företag, däribland hans egen arbetsgivare Sandvik AB, att lägga sig i och trycka på.
"Våra arbetsdagar är ofta så långa att vi inte orkar med att föra kampen mot trafikföretagen ensamma", skriver han. Hela uppropet står att läsa här intill.
Per Abenius bodde tidigare i Sandviken. Familjen flyttade till Uppsala för fyra år sedan när hustrun fick jobb på Karolinska sjukhuset i Solna. "Det är ju ungefär halvvägs mellan våra arbetsplatser."
Vanliga arbetsdagar reser han två timmar i vardera riktningen. Resan börjar med cykel till stationen, han har en cykel i Uppsala och en i Sandviken.
Morgontåget går 7.02 och ska vara i Gävle 7.49. Tåg i Bergslagen avgår till Sandviken 8.23.
- När SJ är sena är det bra att tåget till Sandviken går en halvtimme senare. Men när förseningen är för stor så väntar inte Sandvikentåget på mig, konstaterar han.

Vill resa miljövänligt
På kvällen ska tåget från Sandviken avgå 17.22. Det är dock ofta försenat och då missar Abenius SJ-tåget från Gävle 18.08
- Jag har kastat mig i en taxi ett antal gånger för att komma hem i tid. Den kostnaden får jag stå för själv, säger han.
Abenius har mejlat tågföretagen åtskilliga gånger. Det brukar komma bra och vänliga svar men några förbättringar i förbindelserna blir det inte.
Abenius jobbar med energi- och säkerhetsfrågor på Sandvik. Där kommer också miljön in. Han tycker att man också ska resa miljövänligt. Därför har familjen två etanolbilar och båda arbetspendlar med tåget.
På min fråga om hans arbetsgivare försöker trycka på för att underlätta arbetspendling på tåg och buss svarar han så här:
- Sandvik litar väl på att jag för kampen.
Per Abenius känner till att det finns en pendlarförening men tänker inte engagera sig där. Han tycker det går åt nog mycket tid att ta sig till och från jobbet.
Hans åsikt är att arbetsgivarna som ska utöva påtryckningar på SJ, Tåg i Bergslagen och X-trafik.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se