Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar ett måste

SANDVIKEN
Österfärnebo Utvecklingsgrupp begär att staten skjuter till minst fyra miljoner kronor för en BTI-bekämpning av myggen i sommar.

Annons
I ett brev till miljöminister Lena Sommestad kräver de att regeringen ska avsätta pengar så att myggbekämpningsprogrammet kan fortsätta.
Utvecklingsgruppen anser att minskade bidrag i år skulle vara ett brott mot arvet efter bortgångne miljöminister Kjell Larsson, som vid sitt besök den myggrika sommaren 2000 lovade stöd. Han ansåg att färneboborna aldrig skulle behöva uppleva något liknande igen, men det kan bli följden om regeringen inte skjuter till ytterligare pengar.

Nästan förnedrande
Gruppen oroas över att det ännu inte är klart med mer än 2,1 miljoner kronor trots att behovet är fyra miljoner för att klara en bekämpning motsvarande förra årets.
Skulle vattenflödena bli begränsade så att en bekämpning räcker skulle överskjutande medel kunna bilda en buffertfond.
Utvecklingsgruppen framhåller att det nästan känns förnedrande att trots löftet från Kjell Larsson ändå tvingas hålla stormöten och hela tiden behöva vädja om nödvändiga medel.
Myggbekämpningen vid Nedre Dalälven är ingen försöksverksamhet för generell myggkontroll utan en nödvändighet för att området ska vara beboeligt. Området är centralort för landets stickmygg och ingen annanstans i Sverige finns lika stora förekomster. Därför är det inte en kommunal angelägenhet att begränsa problemet utan ett riksintresse.
Projektet ska som GD redogjorde för i dag pågå till 2006. Då ska våtmarkerna vara kartlagda och behovet av besprutning kan bedömas fullt ut.
Utvecklingsgruppen anser att forskarna arbetat professionellt och visat att BTI-användningen fungerar, men att projektet måste utvecklas så att bekämpningsmedlet får användas i större skala innan ett slutligt beslut tas.

Kan inte ligga till grund
Den utvärdering som Mats Svegfors genomför kan bara bli en studie över de första årens försök och kan inte ligga till grund för ett definitivt beslut om på vilken nivå den långsiktiga finansieringen behöver ligga för att uppfylla Kjell Larssons löfte avslutar gruppen sitt brev.

ULF GRANSTRÖM