Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pennan mäktigare än pengen!

Med risk för att bli tjatig: Jag älskar undersökningar! Det spelar ingen roll om de är kliniskt utförda på institut i Schweiz eller baserade på en vinklad ja-eller-nej-fråga i kvällspressen – jag läser dem ­garanterat.

Annons

Men det är framförallt två typer av undersökningar jag verkligen vurmar för: De som undersöker fullständigt oväsentliga frågor, och de som kullkastar allt man en gång trott på. Någon enstaka gång sammanfaller dessa två, och ljuv statistik uppstår. Senast det hände var strax före jul när ett forskarteam från Örebro Universitet lyckades bevisa en gång för alla att man inte blir snällare av att äta pepparkakor.

Och nu har det hänt igen! Den här gången har en amerikansk fysiker med hjälp av bland annat vindtunnlar och heliumballonger slagit fast att en enkrona tappad från Eiffeltornet INTE kommer att krossa din skalle om du råkar stå nedanför. Det gör faktiskt inte ens särskilt ont! Nu var det i och för sig amerikanska mynt som användes vid detta test, men man får förmoda att dessa är precis lika platta som våra. För det är nämligen just myntens platthet som gör dem ofarliga för våra fontaneller eftersom de möter ett stort luftmotstånd. Och det i kombination med att de är lätta gör att de inte orsakar någon skada på en människa som träffas. Men, konstaterar man vidare, en fallande penna däremot skulle kunna bli en dödlig projektil.

Och att pennan är mäktigare än svärdet visste vi ju redan, men att den också är farligare än pengar var ju onekligen något nytt.

Så man måste ju fråga sig varför vi fortfarande hyser en sådan orimlig vördnad för pengar. Vad är pengar egentligen? De kan ju bevisligen inte skada oss (såvida man inte släpper ner en hel säck med enkronor från Eiffeltornet). Om en filosof skriver att vår intelligens sjunkit till nya bottennoteringar så är det inte många som bryr sig. Men om en ekonom skriver att kronans värde sjunkit till nya bottennoteringar så får alla panik. Tänk vilken underbar värld vi skulle ha om det vore tvärtom.

I veckan presenterades också två andra undersökningar som berör samma sak. Det har nämligen visat sig att kvinnor mår dåligt av att tillbringa tid på Facebook. Anledningen till detta (det dåliga måendet, alltså, inte själva tillbringandet) är att man läser andra kvinnors status och ser andra kvinnors bilder. Och är det nåt som kvinnor kan så är det tydligen att framställa sig själv som lyckliga, perfekta och välbärgade på Facebook.

Men när de jämför andra kvinnors liv med sitt eget känner de sig misslyckade och får ångest. Fast inte lika mycket ångest som de får om de INTE tillbringar sin tid på Facebook. För det var nämligen det som den andra undersökningen slog fast: Kvinnor får ångest och blir deprimerade om de inte kan kolla andra kvinnors status på Facebook. Lös den gordiska knuten den som kan!

Och allt det här bottnar givetvis i att vi fortfarande är rädda för fallande kronor men

inte för fallande pennor.

Och först den dag då vi insett att ekonomerna egentligen bara spelar luftgitarr kommer vi kanske att inse att lycka inte kan köpas för pengar.

Larry Forsberg

Annons