Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Pensionärerna" ökar också bland jyckarna

Whippeten Panza sträcker lojt ut sig i soffan och tar en middagslur. I rummet intill får cocker spanieln Peps skönhetsvård. Panza och Peps är båda nio år och tillhör den stadigt växande skaran av gamla hundar. Men som pensionärer ­behöver de lite extra omsorg.

Två av tre hundar överlever sin tioårsdag. Det visar en undersökning som Agria Försäkring och Svenska Kennelklubben gjort. Men för att hundar, och katter, ska få ett så bra och långt liv som möjligt krävs det omvårdnad. Anki Nilsson och Ing-Britt Kusbom på Gävleborgs zoo har många års erfarenhet av djurvård. Tillsammans med veterinär Pia Westin delar de med sig av sina tips.
– Håll efter tänderna. Många blir ruttna i munnen, säger Pia.
Många hundar lider i det tysta av tandvärk men efter en sanering brukar de piggna till ordentligt. Ibland fall krävs det ett veterinärbesök där hunden sövs och får tandsten och lösa tänder borttagna. Som veterinär har Pia märkt av att hundarna blir allt äldre och det är framför allt just på hundarnas tandstatus som det märks.
Vid sju års ålder räknas hunden som pensionär. En del hundar, som nioåringarna Panza och Peps, är fortfarande pigga medan andra får ålderskrämpor tidigt.
– Det finns bra seniorfoder som skonar lever och njurar. Högenergifoder behövs inte i den åldern, tycker Pia.
Precis som människor blir många hundar stela av artros när de blir äldre. Pia tipsar om aminoglykosider, ett kosttillskott i form av tabletter eller pulver som gör hunden rörligare.
– Det är en bra hjälp. Det finns även receptbelagda tabletter.
Att motionera hunden är ett måste om den ska orka. Gamla hundar blir lätt feta vilket ökar belastningen på lederna. Tänk på att en kaka för en liten hund är som en hel tårta för en människa. Men fetman går att avhjälpa. Det finns bantningsfoder men ofta fungerar det med promenader, simning och rätt kost. Att springa bredvid cykeln kan bli för hård belastning för den gamla hunden.
Katter har motsatt problematik. De blir ofta magra och behöver specialfoder för att inte tunna ur för mycket när de blir gamla.
Ing-Britt berättar att folk ofta blir arga när hon påpekar att hunden är tjock.
– Men efter ett tag inser de att vi har rätt.
– Vi säljer mycket lightgodis och fler och fler frågar om foder, säger Anki.
Ing-Britt har smakat alla foder. De är enligt henne torra och tråkiga men tycks fungera. Hon känner en person som blev av med sin njursten genom att äta specialkost för hundar!
Anki gosar lite med Peps. Så visar hon några ränder i huvudet på hunden. Peps hade ögonproblem när han var ung men genomgick en ansiktslyftning där flikar med hud i pannan och kring ögonen togs bort. Efter det blev han bra och är nu en pigg, problemfri gamling. Sjukvården för djur är alltså mycket avancerad numera.
Peps är hos Anki och Ing-Britt på Gävleborgs zoo för att få sin päls vårfin. Han står lugnt och låter sig putsas.
– Pälsen blir glesare och av sämre kvalité med åren. Omega 3 och 6 främjar både hud och päls, tipsar Anki.
Men det finns mycket mer att tänka på.
– Tänk på att de kan höra sämre och hörseln kan försämras fort, så se upp med trafiken. Hunden kanske inte hör trafiken längre och den kanske inte hör och kan parera om den släpps med yngre hundar, säger Pia
Har hunden fått försämrad syn tycker hon att hundägaren ska vänta med att möblera om. En invand miljö klarar de flesta hundar av men inte om saker och ting flyttas.
Anledningen till att hundarna fått längre liv beror helt enkelt på att vi sköter om dem bättre.
– Framför allt är fodren bättre. Ibland undrar jag vad folk ger sina barn? Är de lika noga med dem, säger Pia leende.
Mediciner och kosttillskott har ökat markant de senaste åren. På marknaden finns en hel flora av olika hundmat för alla skeenden i hundens liv.
– Det satsas mycket pengar på forskning där hundar och människor har samma sjukdomar, till exempel diabetes, tumörsjukdomar och hormonella sjukdomar. Det drar vi sen nytta av på humansidan, berättar Pia.
För hundar som skadat sig eller genomgått operation finns mer och mer eftervård bland annat i form av rehab, sjukgymnastik och massage. Speciellt massage brukar vara mycket uppskattat av alla hundar, skadade eller inte.
Den gamla hunden som ändå blivit lite stel kan behöva hjälp med att komma i och ur bilen. Det finns också ett och annat praktiskt hjälpmedel. Ramper är ett exempel. De är för hundar som är vana att ligga i soffan eller sängen men inte längre kommer upp på grund av stela leder.
– Men det är absolut inget vi rekommenderar, säger Anki och Ing-Britt nästan med en mun.
I till exempel Australien, där Pia jobbat, och i USA är det vanligt med amputerade hundar.
– Vi har lite svårt för det här men i Australien är det vanligt med trebenta hundar. De vallar och klarar sig bra. Men taxar i rullstol ser inte kul ut, konstaterar Pia lite ogillande.
Men hur länge ska hunden få leva?
– När hunden inte längre har livskvalité. När den inte kommer och hälsar, inte vill gå ut längre, då är det nog. En del vill smälta beskedet men ibland är hunden så sjuk att det inte går. En del vill ringa in anhöriga.
Pia tycker det är en förmån att vi kan förkorta hundens lidande när den inte längre har någon livslust. Men många har svårt att fatta det avgörande beslutet.
– En del kommer för att få det bekräftat. Många tycker att de sviker men i stället för att ligga och tyna bort kan de ge hunden hjälp att somna in. Oftast är det kvinnan som stannar kvar med hunden medan mannen går ut.