Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärerna vill inte ha kyld mat

Kyld mat i stället för varm.
Det är nu på väg att införas inom hemtjänsten i hela Sandvikens kommun.
Men i Årsunda där pensionärerna redan testat att värma maten själva under en månad är många missnöjda, bland annat eftersom de sociala kontakterna med hemtjänsten blivit färre.

Annons

Som det är nu tillagas maten i något av kommunens produktionskök. Den körs sedan varm ut till de pensionärer som har den typen av service genom hemtjänsten.

Men matleveranserna tar tid och kommunen klarar inte att hålla de temperaturer och varmhållningstider som föreskrivs i livsmedelslagen. Det gör att näringsämnen, smaker och dofter försämras. Och att köpa in ny, bättre utrustning och anställa fler som kan köra ut maten bedöms vara för kostsamt.

För att komma till rätta med problemet gjordes nyligen ett försök med kyld mat i Årsunda. Under maj månad fick 25 pensionärer prova att få maten levererad kall i stället för varm.

De personer som inte hade en egen mikrovågsugn fick låna en av kommunen. Under samma period fick pensionärerna också möjlighet att välja mellan tre maträtter i stället för en.

Efter testperioden fick alla som ingått i försöket möjlighet att besvara en enkät.

Tolv svar kom in, varav hälften var från personalen. 75 procent tyckte att det var skillnad på den kylda maten jämfört med den varma. 50 procent svarade att deras inställning till maten var ”mindre bra”, 8 procent att den var ”dålig”. Men många uppskattade möjligheten att välja mellan flera maträtter.

Martin Härdin, 90, var en av pensionärerna som deltog i försöket.

– För min del tyckte jag att det blev en försämring. Potatis och grönsaker blir ganska tråkiga när de värms i mikro. Vissa rätter får inte samma fräschör, säger han.

Normalt levererar hemtjänsten mat till honom dagligen. Men under försöket behövde personalen bara komma tre dagar i veckan, då med flera matpaket åt gången.

– Jag föredrar de dagliga besöken, säger Martin Härdin.

En av de anställda inom hemtjänsten i Årsunda bekräftar att det är många pensionärer som saknar de dagliga sociala kontakterna.

– Även om de har larmtelefoner så är det en trygghet för dem att vi kommer dagligen. Och många måste ändå ha daglig hjälp med att använda mikrovågsugnarna så vi tjänar inte så mycket tid. Personligen tycker jag att systemet med varm mat är bättre, säger hon.

Försöket i Årsunda kommer efter sommaren att förlängas för att kommunen ska komma till rätta med vissa brister, bland annat vad gäller organisationen kring mathanteringen.

Ambitionen är sedan att systemet ska införas i hela kommunen, om äldreomsorgsnämnden säger ja.