Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionerad präst tagen på sängen av pris

På lördagen delade Kristdemokraterna ut årets vitsippspris. I Norduppland prisades nyligen pensionerade prästen Lars Gustafson.
– Det var ett bra sätt att få en präst att hålla tyst, säger han.

Annons

Kristdemokraterna motiverar priset med att Lars Gustafson har "visat ett ovanligt stort samhällsengagemang utöver sin prästtjänst när det gäller att möta människor i olika situationer och utifrån deras behov."

Lars Gustafson själv var helt omedveten om att han skulle få pris när han bjöds in till församlingshemmet i Marma på lördagseftermiddagen.

– Det var helt fantastiskt. Jag var inbjuden för att berätta om vårt asylboende och invandrarfrågan. Vi har ett lägenhetsboende för asylsökande. Plötsligt höll ordförande ett tal. Och det visade sig att jag skulle få pris. Det var ett bra sätt att få en präst att hålla tyst.

Han har varit präst i 36 år, men blev nyligen pensionär. Samhällsengagemang har dock inte slutat jobba. En av de saker han har gjort när det blev känt att Älvkarleby skulle få ett asylboende var att ordna en temagudstjänst.

– Det var en gudstjänst i Folkets hus om människosyn. Det kom 30 flyktingar och 50 personer från lokalbefolkningen, det var jättebra. Det handlar om att bygga broar mellan människor och att man får träffas.

Lördagens pris hedrade den pensionerade prästen som säger att han blev tagen på sängen av det.

– Det gav mig oerhört mycket extra energi. Man är tacksam att få höra något positivt. Jag fick en stor blomsterbukett och ett fat från konstnär i Östersund. Jag råkar vara halvjämte.

Även i Gävle delades Årets Vitsippspris ut. Det gick till Zahra Asgari, initiativtagare och VD för hemtjänstföretaget "Allt i Hemmet". Hon fick det för sitt framgångsrika entreprenörskap. Företaget erbjuder anpassad hemtjänst för äldre som har svårt med det svenska språket och matkulturen.