Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Bills uppmaning inför semestern: Ut och spela Pokémon Go i min trädgård

Pokémon är tillbaka – och det är stekhett. Nu uppmanar Gävleborgs landshövding Per Bill att spela Pokémon Go under semestern – i hans trädgård på Gävle slott. "Jag är själv sugen att testa det där spelet", säger han.

Det har gått knappt en vecka sedan Nintendo släppte sitt nya mobilspel Pokémon Go och det gör redan succé världen över. Spelet är inte officiellt släppt i Sverige, men kryphål i systemet gör det möjligt att installera spelet även här.

Spelet går ut på att du är en pokémontränare som ska fånga så många varelser som möjligt ute i riktiga världen. Med hjälp telefonens GPS kan spelet känna av var du befinner dig och hur nära du är en pokémon. Du tränar sedan dina varelser och tävlar mot andra genom att försöka ta över olika pokégyms världen över.

Med andra ord behöver du som vill fånga in en pokémon gå ut på gatorna i Gävle med mobilen i högsta hugg för att lyckas fånga en varelse.

För många stundar nu semestertider och då passar Gävleborgs landshövding Per Bill att tipsa sina vänner att spela just Pokémon Go i hans trädgård.

– Mina barn har börjat spela och jag tycker det verkar vara ett väldigt underhållande spel. Det är ett spel där man är tvungen att gå ut och röra på sig. Det tycker jag är fantastiskt och något som bidrar till folkhälsan, säger Per Bill som ännu inte varit ute och jagat några varelser på sin tomt.

– Nej, men jag är väldigt sugen att testa det där spelet.

Efter din uppmaning om att leta efter Pokémons. Har du sett några spelare i trädgården än?

– Inte än. Bara mina barn, men jag tycker alla ska testa. Det är fantastiskt fint vid slottet och jag tror många inte är medvetna om hur fint det är här.

Spelet har fått otroligt stor genomslagskraft världen över, men även skapat en del märkliga situationer. Aftonbladet skriver om den amerikanske designern Boon Sheridans som börjat se massa folk med mobiltelefoner samlats utanför hans bostad – och att trafiken ökat kraftigt där han bor. Det visade sig nämligen att hans hem hade blivit en del av det nya spelet.

”Att bo i en gammal kyrka betyder många saker. I dag betyder det att mitt hus är ett Pokémon Go-gym. Fascinerande", skriver han på Twitter enligt Aftonbladet.

Flera medier har även rapporterat om en 19-årig kvinna som var ute på en pokémonjakt som slutade mardrömslikt. Istället för att hitta en vattenpokémon vid en sjö i den amerikanska delstaten Wyoming snubblade hon över en död kropp. Polismyndigheter i Australien och USA har även valt att gå ut med säkerhetstips för att undvika att skador och olyckor uppstår.

Enligt sajten Gizmondo erbjuds nu taxi-tjänster för Pokémon Go. För cirka 200 kronor i timmen kan privatpersoner skjutsas runt i jakten på nya varelser. Tjänsten finns bland annat i New York, Baltimore och Portland. Förarna ska erbjuda wifi, godis och mobilladdare.

Efter att Nintendos nya spel lanserats har företagets aktievärde ökat med nästan 50 miljarder svenska kronor på två dagar på den japanska börsen.

– Pokémon är ett av spelbranschens allra största varumärken och folk blir naturligtvis nyfikna när Nintendo ger sig in på mobilmarknaden som de tidigare hållit sig undan. Nintendo har ju enbart tillverkat spel till sina egna konsoler. Företaget har varit uträknade på mobilmarknaden, säger Tomas Otterbäck aktieanalytiker hos Redeye till TT.

Spelet är det spel som snabbast någonsin toppat listan över mest nedladdade spel hos på Apple och Android, enligt tidningen Financial Times.

Läs mer: Förintelsemuseum vill stoppa Pokémon

► Vår nyhetsapp är nu ännu bättre och personligare. Här laddar du ner GD-appen till din Iphone och här laddar du GD-appen till Android .