Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen agerade helt korrekt

Signaturen tar upp ambulanspersonalens akuta omhändertagande av epilepsianfallet efter ett larm till 112. Du skriver att du kände dig tvingad till akutmottagningen och att ambulanspersonalen har så bristande kunskaper att de inte skulle vara lämpliga för sitt arbete.

Jag har förståelse för att du är upprörd över att känna dig tvingad. I din syn på regler och kompetens hos ambulanspersonalen vill jag däremot ge dig ett bättre faktaunderlag.

Förr transporterade ambulansen patienter skyndsamt till sjukhus för vård. I dag kan ambulanspersonalen ge avancerad vård på plats – det har de både kompetens och utrustning för. Ambulansverksamheten följer nationella behandlingsriktlinjer för prehospital sjukvård. En av dessa riktlinjer reglerar vård av patienter med kramper, pågående eller genomgångna, i både omvårdnad och läkemedelsbehandling.

Av säkerhetsskäl lämnar man inte personer efter genomgånget epileptiskt anfall på plats utan läkarkontakt. Fallskador i samband med kramp kan ge hjärnskada och skelettfrakturer – som inte är uppenbara på plats omedelbart efter en kramp.

Symtomen på skallskada kan vara fördröjda och i sämsta fall livshotande. Därför är det viktigt att en läkare får undersöka patienten. Denna riktlinje har tagits fram i samarbete med nationell expertis och är både granskad och godkänd. Akutbilarna, som nämns i din insändare, kallas bara ut vid mycket speciella larmkriterier. Dessa kriterier uppfylls inte i det du beskriver. Det som kännetecknar mina medarbetare på ambulansen är hög kompetens och gott omdöme. De har såvitt jag förstår följt gällande behandlingsriktlinjer på ett kompetent och helt riktigt sätt.

Mikael Ressem

Vårdenhetschef

Ambulanssjukvården

Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare