Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen har fått allt mer att göra

SANDVIKENI Sandviken har man mindre personal inom äldreomsorgen än i övriga Gästrikland.Det kommer inte som någon överraskning för personalen vid Ängsbackens äldreboende i Sandviken.

Annons
- Vi sköter allt. Pensionärerna, tvätt, strykning, städning, duschningar, att dela ut mediciner, säger vårdbiträdet Ulla Söderberg.
På helgnätter ska två personer ta hand om närmare 80 äldre.
Det kallas eget boende men i praktiken är det något helt annat, hävdar de anställda.

Eget boende
- Det heter så fint på pappret att det ska vara eget boende men de som bor här behöver hjälp med precis allting. Det blir mer långvård, säger vårdbiträdet Magnus Jennevret.
Totalt bor det närmare 80 äldre på Ängsbacken. Samtliga är så dåliga att de kräver mycket vård.
Äldreboendet är uppdelat i två stora avdelningar. På den sida som Ulla Söderberg och hennes kollegor arbetar finns närmare 36 äldre och sammanlagt 26 personer i personalen som går runt på rullande schema - få av dem på heltid.
Från och med första november mister man en och en halv tjänst.
På vardagsnätter är det tre personer som ska tand om de närmare 80 äldre. På helgerna bara två.
De anställda berättar att det bland annat gör att inte alla gamlingar kommer upp i tid för frukost.
- Vi har korttidssjukskrivningar stup i kvarten eftersom de anställda inte orkar med, säger Ulla Söderberg som också är skyddsombud.
Hon har arbetat på Ängsbacken i 24 år. Hennes kollega Berit Västlund i 22 år. De säger att skillnaderna nu mot då är stora.
- När jag började hade vi kökspersonal, baderskor och städerskor, säger Ulla Söderberg.
I dag sköter vårdbiträdena alla uppgifter. Nu senast har man blivit av med kökspersonalen.
De berättar att man har flera långtidssjukskrivna och att det är korttidssjukskrivningar stup i kvarten. Det dåliga samvetet gnager och de drar sig för att vara lediga.
- Då tycker man synd om de som är kvar och jobbar, säger Berit Västlund.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se