Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen står inte ut

SANDVIKEN
Personalen på Ängsbacken i Sandviken har anmält sig själva till arbetsmiljöinspektionen.

De anställda vid äldreboendet säger att deras arbetssituation är mer pressad än någonsin. Det trots löften om hjälp från kommunledningen.
Äldreboendet Ängsbacken och problemen med underbemanningen där har blivit en infekterad långkörare.
Personalen har många gånger under de senaste åren påtalat den besvärliga situationen.
I november förra året blev läget akut, personalen slog larm och skickade ett desperat brev till kommunalrådet Stefan Hedin, s.
"Vi orkar inte längre", konstaterade personalen och krävde mer bemanning. De vittnade bland annat om hur de gamla ibland kunde få ligga så länge som 18 timmar i sina sängar på grund av för snål bemanning.

Personalen fick medhåll
Kommunstyrelsen gav medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, Ulla Ehrenflod i uppdrag att snabbutreda situationen på äldreboendet och hon gav personalen rätt.
Hon bekräftade bilden av att de gamla fick ligga i sina sängar alltför många timmar i sträck och hon pekade också på bristande rutiner, bland annat för vård i livets slutskede.
Vid kommunstyrelsens sammanträde för ett par veckor sedan fick därför äldreomsorgsnämnden uppdraget att vidta åtgärder för att på kort och lång sikt lösa problemen vid Ängsbacken. Något tal om mer resurser är det dock inte.
Senast i april ska äldreomsorgsnämnden redovisa för kommunstyrelsen hur dessa förbättringar ska göras.
Men det är för sent. Det anser flera av de anställda vid Ängsbacken.
- De har sagt att de ska komma med förslag om hur det ska bli bättre och eftersom det är ett förslag vet man ju inte vad som händer sedan, säger Magnus Jennevret, undersköterska på avdelningen Korallen.

Vill ha snabb förändring
Han och hans arbetskamrater menar att de behöver en förändring så fort som möjligt. Bland annat bäddar det nya femveckorsschemat för ständig underbemanning.
- Nu får vi jobba själva även på morgonen.
Under jul, nyårs- och trettonhelgerna blev situationen extra besvärlig eftersom de inte fick hjälp från bemanningscentralen. Vinterkräksjukan ställde till det ytterligare.
Trots löften om hjälp står alltså personalen på Ängsbacken fortfarande utan de stöd de behöver.

Inspektion kommer
Därför hörde personalen, via sina skyddsombud, i onsdags av sig till arbetsmiljöinspektionen som nu har beslutat att en inspektion ska genomföras.
Kommunalrådet Anette Wiktorsson säger att åtgärderna är på gång.
Äldreomsorgsnämnden ska vid sitt nästa sammanträde ta upp ärendet.
- Vi kan inte från kommunledningen säga att de ska få mer pengar men till exempel kan rutinerna ses över.

Karin Bergkvist
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se