Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen vill satsa friskt

SANDVIKEN
Personalen på äldreboendet Karl-Johangården i Sandviken vill prova att arbeta efter tre-tre systemet.
Det innebär att arbeta tre dagar och vara ledig tre på ett rullande schema.

Annons
Lägre sjukfrånvaro, ökad trivsel och bättre boendekvalité för de äldre är bara några av fördelarna med systemet, enligt initiativtagarna.
Tanken är att en av Karl-Johangårdens tre avdelningar ska införa tre-tre systemet den 1 december. En förutsättning är att man får pengar ur den så kallade KRÄM-kassan.

Fond för idéer
KRÄM står för Kunskap och Resurser, Äldreomsorgens Motor och är en fond där omsorgspersonal kan söka pengar för idéer som förbättrar arbetsmiljön.
I dagsläget finns det enligt socialchef Olle Westling ungefär två miljoner kronor i kassan. Det är han som bestämmer vem som får pengar, och han vill därför inte kommentera Karl-Johangårdens ansökan i förväg. Men han och rådet som ansvarar för KRÄM-pengarna ska träffas på måndag för att bestämma hur man gör.
Personalen på Karl-Johangården har sökt 730 000 kronor. Det ska räcka till att prova tre-tre systemet under ett år.
Då har man räknat in två extra tjänster, och att tre-tre systemet innebär en arbetstidsförkortning med ungefär tolv procent.

Täcker upp
De som är med jobbar 180 dagar om året, varav 165 enligt schema. De övriga 15 dagarna används för att täcka upp för sjuka kollegor och för deras semestrar.
Undersköterskorna Britt-Mari Nilsson och Majvor Blom som ligger bakom ansökan tror att tre-tre systemet skulle förbättra deras arbetsmiljö rejält.
-Vi är flera som varit hemma för ont i axlar, nacke och rygg. För min del tror jag att man hinner återhämta sig på tre dagar och slipper sånt, säger Majvor Blom.
De räknar med att tre-tre systemet sänker sjuktalen på avdelningen med minst två procent från över 16 procent i dag. Bara det skulle innebära en besparing på över 100 000 kronor. Dessutom sparar man in över 70 000 kronor per år för sommarvikarier.

Nästan inga vikarier
Eftersom man bara behöver ta ledigt tre dagar för att ha nio dagar semester behövs nästan inga sommarvikarier. Man täcker upp för varandra i stället med sina 15 extra dagar.
Britt-Mari Nilsson och Majvor Blom vill gärna pröva tre-tre systemet även om det bara blir för ett år.
-Helt klart! Då har vi fått prova själva. Nu vet vi ju bara vad andra sagt i kommuner som har det här systemet, säger Britt-Mari Nilsson.

MAGNUS LUNDQUIST