Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalminskning på frivillig väg

Hofors kommun behöver minska personalen utan att behöva varsla.
Alternativen är förkortning av arbetstid, särskild avtalspension eller avgångsvederlag.

Hofors kommun har en krympande ekonomi och behöver minska sin personal. Nu ska kommunstyrelsen ta ställning till olika åtgärder som erbjuds personalen.

Ett förslag är att samtliga fast anställda som fyllt 61 år och arbetat tio år i kommen kan få en förkortning av arbetstiden eller hel särskild avtalspension.

För att göra en förkortning av arbetstiden attraktiv erbjuds den som vill minska sin arbetstid ett lönetillägg. Det ska motsvara en tredjedel av det inkomstbortfall som arbetstidsförkortningen medför.

En förutsättning är att inte arbetstiden behöver fyllas upp av någon annan anställd och att ansvarig chef godkänner arbetstidsförkortningen.

Avtalspensionen innebär att den anställde slutar och får 70 procent av sin lön fram till 65 års ålder. Samtidigt fortsätter kommunen att betala in så pensionen inte försämras. För kommunen innebär det en besparing då pensionen är lägre än lönen och att avsättningen till pensionen har lägre skatt. En förutsättning för den som vill välja avtalspension är att tjänsten inte behöver återbesättas. För den som inte kan få nedsatt arbetstid eller avtalspension ska finnas möjlighet till frivillig uppsägning. Då erbjuds ett avgångsvederlag på sex månadslöner.

På måndag kommer kommunstyrelsen att ta ställning till förslaget som ska minska personalen för att undvika uppsägningar.