Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personaltvingas avbryta semestern

GÄVLEPå äldreboendet Sätrahemmet är undersköterskorna tvungna att jobba på lediga dagar.De kallas in av kollegor som ägnat timmar åt att ringa efter vikarier.- Situationen är helt ohållbar. Vi blev lovade att det skulle fungera den här sommaren, att det skulle finnas 200 kompetenta vikarier på bemanningsenheten, men när vi ringer dit säger de att det inte finns några, säger Annelie Eriksson.

Hon blev själv inringd på söndagen trots att hon egentligen hade ledig helg. Först sa hon nej, men ångrade sig när hon tänkte på sin kollega Birgitta Göransson som satt och ringde. Flera av de andra undersköterkorna har blivit uppringda av kollegor trots att de haft semester.

- Vi ställer upp och det utnyttjas. Vi kan inte strejka för hur skulle det då gå för pensionärerna? säger Teresa Elgueta.

Alltid någon sjuk
Varje dag är någon av undersköterskorna på Sätrahemmet sjukskriven. Tuffa arbetsvillkor är en av orsakerna. Många av de sjukskrivna är sommarvikarier, som ibland tvingats jobba dubbla skift.

- Som i dag var det en tjej som inte dök upp och hon ringde inte ens. Vad gör vi då? Alla litar på att vi ordinarie anställda ställer upp i alla väder, men vi klarar inte vad som helst, säger Birgitta Göransson.

En sak är undersköterskorna på Sätrahemmet överens om: bemanningsenheten som sedan ett och ett halvt år tillbaka sköter vikarierekryteringen till den kommunala vården fungerar inte. Inte alls.

Fått sänka kraven
I april skrev Gefle Dagblad om att det saknades en stor mängd vårdvikarier inför sommaren. Anna Wretblad på bemanningsenheten hade då förhoppningar om att det skulle lösa sig inför sommaren. Hon medgav dock att man blivit tvungen att sänka kraven rejält. I första hand efterfrågades naturligtvis utbildade vikarier och i andra hand vikarier med erfarenhet av omsorgsarbete. Till slut var även det att begära för mycket.

Undersköterskorna är inte alls nöjda.

- Det verkar som att de skickar hit vem som helst. Vissa vikarier pratar bara engelska och kan inte kommunicera med pensionärerna. Andra har aldrig varit i närheten av en gammal människa, säger Annelie Eriksson.

Själv funderar hon varje dag på om hon ska stanna eller säga upp sig.

- Hur ska vi klara det här? frågar hon och får inget svar.

HANNA JANSSON