Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persson firade - men presenten uteblev

GYSINGEStrålande sol och 1 500 förväntansfulla PRO-medlemmar tog emot stadsminister Göran Persson på tisdagen i ett sommarfagert och grönskande Gysinge.

Annons
PRO firade 60 och folkhögskolan 20-årsjubileum och det dubbeljubileet skulle naturligtvis firas.
- Folkhögskolan för PRO är mycket viktig, menade Lage Andreasson, ordförande i PRO. Men det finns en snålblåst med i bilden. Vi är flera folkhögskolor som får dela på ett bidrag som inte höjs. Det är inte bra, för vi är faktiskt Sveriges största folkbildare.
Passningen var till statsminister Persson.
- Jag hörde vad du sa och jag lovar att titta på det, inledde Göran Persson sitt anförande. Jag är ju själv tjänstledig ABF-man så jag vet vad det handlar om.
- Att bli pensionär betyder rika och goda år, fortsatte Göran Persson. Snart kommer också 40-talisterna att ställa sig i skaran och jag ryckte faktiskt till för det står inte på förrän jag också blir pensionär.

Inga löften
Statsministern talade mycket om pensionärernas fina liv och menade att med hyfsade pensioner så kan alla se fram emot gyllene år.
- Och när jag kommer med i PRO ska jag ta upp aktuella frågor med den som då är statsminister, sa Persson. Men samtidigt kan PRO bli en otymplig organisation med så många medlemmar.
Göran Persson ville i sitt tal inte komma med några löften om mer ekonomiska stöd till olika verksamheter.
- I dag kan vi inte själva som nation bestämma hur framtiden blir. Den nationella ekonomin har blivit global. En bomb på andra sidan jorden kan få börsen att störta och i dess följe kommer arbetslöshet och mindre inkomster i form av skatter.
- Om galningarna i Indien och Pakistan får loss kärnvapen kan det bli en hemsk krigsplats med 100 000-tals döda och det kommer vi att känna av. Ländernas attityd är inte bra.
På den efterföljande presskonferensen fick statsministern frågan om vapenförsäljningen till just Indien.
- Det är ett gammalt avtal som vi måste fullfölja om inte FN kommer med sanktioner, sa Persson. Men i en framtid tror jag inte den nya generationen kommer att godkänna den här typen av vapenavtal.
Persson talade om massarbetslösheten och om den frågan kunde knäckas blir det mer pengar att fördela.
Frihet, trygghet, jämlikhet och solidaritet - fyra ord som statsministern särskilt betonade.
- Frihet behövs det mycket av, friheten fungerar inte utan trygghet, frihet inte möjlig utan jämlikhet och solidaritet är vårt gemensamma ansvar.

Säljer inte ut sjukhusen
Göran Persson talade också om den svenska vården.
- Vård och omsorg med vinstintressen kan bli svårt, menade Persson, även om det finns bra privatvård. Men vi kommer inte att sälja ut akutsjukhusen. Då blir det den som är mest lönsam att vårda som får hjälp. Men vill försäkringsbolagen ha egna akutsjukhus är det bara att bygga egna.
Persson talade om missförhållandena hos landstingen i Stockholm och Skåne som styrs borgerligt.
- Ekonomiskt är de landstingen körda i botten och misskötseln måste sluta, ansåg han.
PRO-ordföranden Lage Andreasson tackade statsministern med orden.
- I dag var han i form och när han lovar att titta på våra frågor brukar det hända saker - tror jag.
Börje Larsson, kantor i Österfärnebo, påminde statsminister om den slips han fick i samband med invigningen av skolan i Österfärnebo.
- Göran Persson fick en slips från myggprojektet och så klippte jag av den för vi skulle få slut på myggbesvären, berättade Börje. Han kom ihåg situationen och berättade att han ibland tänker på hur vi hade det med myggen i Österfärnebo.
Det hann statsministern själv inte ta reda på. Men det hade räckt med ett kort stopp i Nationalparken för att få ett svar.

JÖRGEN LARSSON