Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson passar inte en musiker

/
  • Morgan Vikeswed, tidigare Persson, jobbar som finsnickare och inreder bland annat barer, frisörsalonger och olika mässor. Han är också sångare i trash metalgruppen Propane headrush. Foto: Gun Wigh

GÄVLE Morgan från Gävle hette Persson i fjol. Då bestämde han och flickvännen sig för att byta efternamn till ett helt nybildat. Nu heter de Vikeswed.
- Vi är ensamma i världen om att ha det efternamnet, säger han.

Annons
Morgan är en av de 1 496 personer i landet som i fjol bytte efternamn till ett helt nybildat.
- Att byta namn kändes nytt och fräscht och som lite av en nystart i livet, säger Morgan som förutom att vara en skicklig snickare också är sångare i Gävlebandet Propane headrush.
Det var när han flyttade ihop med flickvännen Carolina som frågan om namnbyte kom upp första gången. Då hette han Persson, hon Nilsson.
- Persson-Nilsson lät inte så roligt, säger han.
- I sommar släpper vi vår första platta. En orsak till bytet var att jag ville ha ett ovanligare namn till skivsläppet. Morgan Persson passar inte för en musiker.

Längre tillbaka i Morgans släkt på fädernet finns den adliga ätten von Wachenfeldt. Först ville han byta till det namnet och tog sig en pratstund med sina fastrar om saken.
- Men det fanns något i det förflutna som gjorde att de avrådde mig från att ta von Wachenfeldt som efternamn.
Han och flickvännen klurade på många förslag och fastnade till slut för Vikeswed därför att de gillade för- och efterkombinationen och att namnet "låg rätt på tungan".
- Vikeswed lät heller inte extremt nytt. När jag hörde att namnet var ledigt trodde jag inte det var sant. Jag och min tjej är ensamma i världen om att heta Vikeswed.
Men helt smärtfritt gick inte processen mentalt sett.
- Alla mina bröder heter Persson och min pappa hette Persson när han levde. I början kändes det lite tabubelagt att byta namn, som något förbjudet som inte såg bra ut i andras ögon. Men annars har det flutit på bra. Inga komplikationer, inget strul.

Enda gången egentligen som förändringen inneburit ett problem var när han skulle handla och visade upp nya körkortet tillsammans med det gamla bankomatkortet.
- Kassörskan la märke till att det var två olika efternamn på korten. Men efter att jag förklarat mig kunde jag handla ändå.
Han har en tänkbar förklaring till att allt fler i landet väljer att byta namn.
- Kanske kollar de på teve och ser ovanliga namn och vill också själva ha något extremt som sticker ut.
Annons