Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persson vill behålla välfärden

GÄVLE
Ytterst handlar ett medlemskap i EMU om att få en ekonomisk skjuts så att den höga välfärdsnivån kan bestå i landet. Varför ska man rösta nej och riskera högre arbetslöshet, höjda räntor och dyrare mat om man kan slippa, undrar Göran Persson, s.

Annons
Statsministern verkade inte tveka en sekund kring sitt ställningstagande vid gårdagens gävlebesök. Det blir ett tydligt ja från hans sida i folkomröstningen den 14 september.
Förutom de ekonomiska argumenten talade han sig varm för den svenska möjligheten att vara med från början med valutan euro och därmed kunna påverka regelverket kring den gemensamma valuta- och penningpolitiken. Då spelar politiken en stark roll.

Bör ta ansvar
Dessutom bör vi svenskar vara med och ta ansvar för kontinenten Europa, visa solidaritet med kampen att undvika konflikter och framtida krig. Särskilt när unionen med all sannolikhet utökas med tio medlemmar nästa år.
- Vi växer ihop. Det är vackert och enkelt, tyckte han.
Göran Persson fyllde Rådhustorget med åhörare trots de negativa opinionsmätningarna, ur ja-sidans synvinkel. Han agiterade frejdigt och angrep gärna nej-sidans argument med applåder som följd. Det är inte alls radikalt att stå utanför. Tvärtom är det radikalt att vara med och införa euron och samordna penningpolitiken, tyckte han.
En del påpekar att Sverige redan är med i EU och att man därför inte bör hamna utanför bara för att man säger nej till EMU. Men för Göran Persson leder ett nej i folkomröstningen till att man hamnar i ett B-lag bland de som vill plocka russinen ur kakan.

Finland viktigt
Finland är viktigt för honom att använda som exempel. Där har ekonomin gått bra och stödet för medlemskapet är högt hos befolkningen i opinionsundersökningar.
- Finnarna är inte dumma. De kan räkna och tänka, påpekade statsministern.
I den här trakten är det extra viktigt med den finska kopplingen eftersom pappersbruk som Stora Enso har finska ägare. Om svenskarna väljer att stå utanför så vet man inte hur länge finnarna behåller verksamheterna och därmed arbetstillfällena här, varnade han och la ett stort ansvar för följderna vid ett nej på väljarna.
Göran Persson sa själv att det tagit honom tio år att komma fram till ett ja till EMU. Men nu dömer han helt ut ett nej. Vad har han tvekat om så länge?

Ingen valutakris
Som svar gav han tre skäl. Dels att den tidigare formen av lönebildning parat med hög inflation och devalvering inte hade gått ihop med ett EMU-medlemskap. Och dels att EMU:s konjunktur nu passar bra ihop med den svenska ekonomin. Dessutom tycker han att EMU fungerar bra i lågkonjunktur. Det pågår ingen valutakris nu trots att det är lågkonjunktur, ansåg han.
Vad är Nej-sidans bästa argument?
- Det är att vänta och se. Men det håller ju inte. Centern vill ha ett nej för att byta regering. Det håller inte heller. Vänstern och miljöpartiet argumenterar utifrån nationalism. Att vi är för olika de andra. Men alla är olika varandra. Det är en styrka med EU, tyckte Göran Persson.

MATTIAS JONSSON