Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pessimistiska Gävleföretagare sågar regeringen

Framtidstron bland Gävle småföretagare tycks vara låg. Endast fyra av tio planerar att anställa det kommande året, enligt en ny rapport. Dessutom sågar en majoritet regeringens småföretagarpolitik.

På riksplanet uppger 48 procent av företagen med 2–50 anställda att de planerar att nyanställa det närmaste året. Motsvarande siffra för Gävles småföretagare är 39 procent. Det är revisionsföretaget PwC som ligger bakom mätningen där 500 småföretagare runt om i landet svarat. För Gävles del märks en liten nedgång från en redan låg nivå men förändringen ligger inom felmarginalen.

Företagarna har också fått svara på vad de tycker om regeringens småföretagarpolitik och där är omdömet inte nådigt. 21 procent ger regeringen "ganska lågt betyg" och hela 57 procent ger "mycket lågt betyg".

Då är Gävleföretagarna något snällare mot sin egen kommun. Där är det 33 procent som ger "mycket lågt betyg" när det gäller hur kommunens politiker och tjänstemän hanterar småföretagarfrågor.

Gävleföretagarna önskar sig i första hand ett enklare regelverk och ett ökat samarbete mellan näringslivet och samhällets aktörer. Därefter kommer lägra skatt för småföretag.

– Vi ser en handfull frågor som Gävles småföretag anser vara mer angelägna än andra. På fjärde och femte plats återfinns två önskemål som är värda att lyfta upp lite extra. Här finner vi nämligen en önskan om fler kvinnliga företagare samt fler personer med utländsk bakgrund som företagare. Det är två förändringar som jag tror skulle berika sektorn lite extra, säger Petra Carlbaum, kontorsområdeschef på PwC i Gävle, i ett pressmeddelande.