Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter från Gävle har skapat Sean Banans scenkostym

På lördag slåss Sean Banan om segern i Melodifestivalen med låten ”Copacabanana”. Ett galet fram­trädande med ett viktigt budskap.

Detta i en utstyrsel skapad av Peter Englund från Gävle.

När Sean Banan framför sitt bidrag på lördag finns det således anledning att hålla tummarna lite extra. Gävlesonen och dragshowartisten Peter Englund har skapat Sean Banans scenkostym till årets upplaga av Melodifestivalen.

En galen, gulrosa karnevalskreation med accessoarer som vingar och en jätteblöja. Den stora utmaningen för Peter var att överträffa de scenkläder som Sean hade förra året, som var galna redan då. Men också att förstärka låtens budskap.

– Den handlar om att det inte spelar någon roll vem du är eller hur du ser ut, säger Peter. Att alla människor har rätt att få finnas till och att bli omtyckta.

Dagarna före finalen är Peter på plats i Friends Arena för att finputsa utstyrseln och showen in i det sista.

– Just nu känns det skitkul! Men jag är jätteglad att det inte är jag som ska stå på scenen, säger han och pustar ut. Under delfinalen var jag så nervös att jag höll på att smälla av och nu har vi ändrat en del i numret så jag är inte precis lugnare den här gången.

Hur mycket betyder kläderna för ett scenframträdande?

– Jag tror att de betyder jättemycket. Framförallt i ett sånt här bidrag som ska vara både tokigt och roligt.

Hur tänkte du när du skapade scenkläderna åt Sean Banan?

– Att överträffa allt! På slutet flyger Sean upp i luften med jättestora vingar, då lossnar en av vingarna och han blir en fallen ängel. Tanken är att visa att ingen är perfekt, särskilt för alla barn som känner sig utanför. Att även änglar kan ha brutna vingar.

Men varför har han en blöja?

– Hela numret ska vara som ett kinderegg, han klär av sig mer och mer och det slutar med en ”surprise”. Eftersom det är just Sean kändes det naturligt att sluta med en blöja. Han tyckte idén var jätterolig och nu älskar han blöjan.

Vad kommer du att vara mest nervös för under lördagens final?

– Att han ska hamna på sniskan när han lyfter i selen. Vingarna är jättetunga och det är mycket precisionsarbete för att han ska hänga åt rätt håll och inte snurra runt. Under genrepet gick allt åt pipan, kläderna fastnade och det blev kaosartat. Men det sägs ju att om det går dåligt på genrepet blir det bra på föreställningen!

Vilken annan artist kan bli en svår motståndare kostymmässigt?

– Det finns ingen annan som tävlar när det gäller kostym. Men Louise Hoffsten kan bli farlig, hon går in i hjärtat hos folk.

Vem vore nästa drömartist att göra scenkläderna till?

– Hmm, Louise Hoffsten ser alltid likadan ut med svarta kläder och det vore hemskt kul att göra henne glamourös. Hon är ju så snygg! Hon skulle bli en fantastisk glamourdrottning.