Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pia från Gävle följde sin dröm och hamnade i Hedemora

Mellan björkar och ängar i den grönskande idyllen strax utanför Hedemora står en stor, röd lada från 1700-talet. Här har konstnären Pia Rudolfsson Anliot från Gävle sin ateljé.

Efter deras examen från Konstfack flyttade Pia och hennes make Stellan Anliot hit för att förverkliga sin vision om att starta något större kring keramik och skapande på landsbygden. Stellans mamma Minna Anliot ägde redan gården, och paret flyttade in i ett av de två husen. Sedan dess har de arbetat med att ställa gårdens lada i ordning för ateljé- och kursverksamhet. Golvet har gjutits om, rummen har renoverats och kreativa lösningar har gjorts. Eftersom byggnaden är K-märkt får exempelvis ett av ladans fönster fungera som dörr mot uteserveringen.

För det finns ett café i ladan också, där det serveras hembakt fikabröd och dryck ur fina papperssugrör både inomhus och ute i solen bland de frigående hönsen. Utöver caféet med sin tillhörande konstbutik ges på gården kurser i bland annat skulptur och drejning, och i anslutning till ladan finns en skulpturverkstad för barn. Pia och Stellan hyr även ut ateljéplats till yrkesverksamma konstnärer. Men det är inte bara på sommaren det händer saker i Västerby:

– På hösten fortsätter vi med kurserna och under advent håller vi öppet en helg med skapandeaktiviteter för barn. Då är även caféet öppet. Sedan till påsken håller vi öppet under Konstrundan, och senast kom det 300 personer. Jag tror påsken är min favorit, säger Pia.

Hon berättar vidare att antalet besökare per dag varierar. Mycket beror på vädret, men det brukar pendla mellan 20-100 besökare. När sommarsäsongen är slut fortsätter dock arbetet.

– När caféet har stängt har vi tid att ägna oss åt vårt eget skapande och lagra upp med konstföremål. Vi är ju egentligen keramiker, men nu har Stellan blivit snickare också för han har lärt sig så mycket under arbetet här. Allt arbete med verksamheten är en jättebra lärprocess. Jag hoppas att om tio år är det här superetablerat, men det är ju såhär saker måste börja. Vi sätter en grund med hårt jobb.

Pia och Stellan, tillsammans med Gabriel Jonsson som också verkar på gården, har även sin egen konstnärsverksamhet. Pia är medlem i Konsthantverkarna i Stockholm, och har sina konstföremål till försäljning på bland annat Glas- och keramikexpo på Gustavsbergs Konsthall, på konsthantverkskooperativet Turbin vid Wij Trädgårdar och på Kollakolla Konsthantverk i Söderbacken i Gävle. Ett återkommande motiv i Pias skapande är "Lyckosnippan" - en drejad snippa som finns i både litet och stort format.

– Det började sådär klassiskt, att ett misslyckande leder till något bra. Jag skulle dreja ett fat under utbildningen, men det blev fel och slutade som något helt annat. Snoppar är ju så återkommande inom konsten, så det känns jättehäftigt att kunna göra en snippa och de har blivit väldigt efterfrågade. Den blev tokdissad av en lärare på Konstfack, men nu märker jag att folk gillar den och de som köper den brukar hänga den på väggen, som på en hedersplats. Det är så mycket tabu kring snippor, så det är bra att den får ta plats.

Pia vill verkligen rekommendera andra att också följa sin dröm, även om vägen som leder dit inte är lätt.

– Många skulle må bra av att ta risken och chansen. Det blir kanske inte precis som man tänkt sig, men det finns inga rätt och fel för hur det ska gå till när man bygger upp något. Det får ta den tid det tar. Och märker man att det inte var rätt för en, ja då har man i alla fall fått det ur systemet. För mig har det varit en otroligt känsloladdad tid, men det har varit helt värt det.

Västerby Ateljéer har sommaröppet från onsdag till lördag t.o.m. lördagen 1 augusti, klockan 11.00–16.00.