Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pias passioner - måleri och motorcyklar

Pia Sundgren är bra på att ordna för sig. Hon älskar att jobba som målare, renoverar sitt hus långsamt och inreder personligt med gamla möbler som hon målar och klär om. Och i sommar drar hon iväg på motorcykelsemester med sin nya ögonsten. En bildskön Harley Davidson i svart med orange lågor.

– Härligt ljud va! säger Pia och ler pillemariskt när hon gasar lite extra på gårdsplanen. Vi nickar artigt och försöker föreställa oss hur det känns att sitta där. Det bullrar högt och katten har flytt för länge sedan. Men visst finns det en cool känsla.

– Den här är det finaste jag har, fortsätter Pia och klappar lite på tanken. Jag skulle hellre sälja huset än motorcykeln om jag blev tvungen och i år är det första sommaren i frihet. Jag sålde hästen i höstas och nu tänker jag åka på MC-semester.

Pia svänger försiktigt för att inte halka i de sista snöfläckarna. Hon ställer varsamt in sin pärla, den får vänta lite till innan det blir åka av på vägarna. Men sååå hon längtar.

Garaget sitter ihop med stallet, men där är det tomt. Sista hästen hette Kalle-Maja och för bara några år sedan tog de fina dressyrpriser ihop. Men allt har sin tid och nu funderar Pia på att hyra ut. Hantverkskunnig som hon är har hon rustat stallet och inrett med riktigt kakel ovanför diskbänken, ombonande medaljongtapeter i fikarummet och tidningspapper som tuff tapet på toalettväggen.

Pia har jobbat med många olika saker. Hon har haft egen ridsportaffär, varit lastbilschaufför, stått i växthus och haft eget som dekormålare av gamla möbler. Till målaryrket har hon lärt som lärling och för två år sedan fick hon ett erbjudande om anställning hos BMC, bygg- och markcentralen. Där hoppas hon att hon blir kvar länge. Förut fanns det inte så många kvinnliga målare men nu ökar antalet hela tiden och många visar framfötterna.

– Ibland kan vi kvinnor göra det där lilla extra som männen inte hinner med, förklarar Pia.

De flesta kunderna är privata och de svåraste jobben är när det sitter spånskivor med flera lager av gamla tapeter på väggarna. Om det uppstår en bubbla när hon är färdig är det bara att riva och göra om. Men hon föredrar invändiga jobb framför utsidorna.

– Mitt jobb är verkligen skitkul, säger Pia. Det spelar ingen roll hur hemskt det ser ut på ett ställe så blir det alltid jättefint när vi är färdiga. Folk blir så glada och ivriga och vet inte hur fort de ska hinna ställa in möblerna igen.

De vanligaste väggarna i våra hem är vita med en tapetfond. Men det händer att folk är mera vågade. På en arbetsplats fick hon nyss sätta upp en kromad tapet med träd, som man kan spegla sig i när man går förbi.

Pia gillar träd och har egna i sitt sovrum. Det ser fräscht och oväntat ut med äkta fynd från naturen. Intill trädtapeten Woods står en hel trädstam som hon tagit in från skogen. Den har korta bitar av grenarna kvar, perfekt som hängare för morgonrocken och mysbyxorna.

På golvet ser det ut som en heltäckningsmatta, men det visar sig vara en terrassmatta som egentligen är tänkt för uterum.

– Ni vet de här gröna låtsas-gräsmattorna, säger hon. Precis en sån fast nu finns de i andra färger. Superenkelt att bara rulla ut och jag slipper se den rosa plastmattan som sitter under.

Fåtöljen i hörnet har hon klätt om och skåpet har hon också målat i svart. Ovanför hänger en tavla stor som ett fönster. Den har en ram av gamla plankor, med mycket mossa som sitter kvar..!

– De gamla vindskivorna från uthuset på kullen. De är så jäkla snygga och jag måste bara göra något av dem! Fortsätter Pia. Där ute håller jag på och bygger min oas, med soldäck och pool och utsikt över ängarna. I sommar ska jag bjuda hit Träskpaddorna på party.

Pia var med och startade MC-gänget Träskpadda som ökar i antal hela tiden. Just nu är de åtta kvinnor som träffas och kör MC tillsammans.

Huset köpte hon för sex år sedan. Men före det var det hennes föräldrars hus och hon har bott där i tjugo år.

– Som ett murmeldjur i källaren, säger hon och skrattar. Det finns en mindre lägenhet där som jag haft för mig själv. Den håller jag på att renovera nu och hoppas kunna hyra ut så småningom. Tänk att jag som är mörkrädd tog över det här alldeles själv! Jag trodde aldrig att det skulle gå, men jag sover som om jag vore klubbad.

När Pias mamma hade flyttat ut gjorde Pia en akut tokrust direkt. Väggarna hade fått märken efter hennes gamla tavlor. Sen har hon fortsatt i sakta mak. Hon vill helst att det ska vara billigt och väntar tills hon får en bra idé. Det brunblommiga kaklet i köket målade hon över med vitt. Det går utmärkt att måla på kakel, bara man rengör noga, använder våtrumsfärg och låter den härda ifred.

– På det viset köper man sig tid också, säger Pia. Det blir fräscht och fint och man slipper ha bråttom med att ta dyra beslut. Och det gör en otrolig skillnad att måla.

Hon har precis provmålat några skåpluckor vita och funderar på om hon ska fortsätta med resten. I vardagsrummet står det fler fixade möbler. En loppisfåtölj var billigt för att den hade så smutsigt tyg. Det monterade Pia av och klädde om i brun teddy. Nu ser hela fåtöljen ut som en omfamnande teddybjörn. Hon har lite djurtema i vardagsrummet, med en gungstol i kofläckigt tyg och en havrelår till tv-bänk.

– Egentligen är huset på tok för stort för mig, säger hon. Det tar ju flera timmar att städa och det gillar inte jag. Men jag hoppas kunna hyra ut en del när lägenheten i källaren blir klar, gärna till någon som behöver stallplats. Fast jag skulle hellre vilja få hit någon som kan sköta huset. Klippa gräsmattor och sånt. En indian med tvättbrädemage skulle inte vara dumt! säger Pia och skrattar igen.