Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piercing är inte bara att göra hål

GÄVLEI dag öppnar en ny piercingstudio i Gävle.

Annons
Samtidigt har tandläkare gått ut med rikstäckande larmrapporter om att smycken i munnen kan förstöra tänderna.

- Det är bra med debatten så att folk förstår att piercing är mycket mer än att sticka ett hål. Men det är fel av tandläkarna att gå ut och skylla allt på oss piercare, säger Kamilla Fredberg, ägare till den nyöppnade piercingstudion, Hål, i centrala Gävle.

Hon menar att smycken i munnen inte behöver orsaka skador.

- Skavs tandköttet bort så beror det på att smycket är för långt, säger hon. När man först gör hålet sätter man dit ett lite längre smycke eftersom tungan eller läppen svullnar. När svullnaden har gått ner måste man komma tillbaka till studion och sätta i ett kortare smycke. Följer man bara skötselråden och sitt sunda förnuft är det inga problem.

Ger skötselråd
Skötselråden, som Kamilla Fredberg själv skrivit, ger hon till den piercade efter ingreppet. Där står bland annat att man inte ska leka med smycket, inte röra det med otvättade händer och att man inte får dricka alkohol under de två första veckorna efter håltagningen.

Den som kommer till studion måste vara 18 år - eller 16 år och komma i målsmans sällskap.
För ungefär ett år sedan bestämde sig Kamilla Fredberg för att starta studion.

- Det finns många lycksökare som håller på med piercing, säger hon. Det är svårt att utbilda sig, man får söka upp kunskapen själv. Skolor finns utomlands, men de är dyra.

Hon har två mentorer i Linköping som är medlemmar i APP, Association of professional piercers. Organisationens medlemmar måste ha drivit en godkänd studio i ett år med höga krav på hygienen, enligt Kamilla Fredberg som säger att hon strävar efter att bli medlem.

- Flera andra köper bara hem grejer och kör. Men det räcker inte. Många är skraja när de kommer till studion - att pierca är inte bara att göra ett hål. Det är viktigt att förstå, även för den som piercar sig. Det är ett smycke som man har - och som det gäller att sköta.

Själv har Kamilla Fredberg 17 piercingar. Nio i ena örat, tre i det andra, en i näsan, en i tungan.

- Och så tre som inte syns.

MARIAM NARAGHI