Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piercing – var mans mode

/
  • Martin Grave får hjälp av Katarina Stenbäck att byta piercing. Han är 17 år men fick göra hål i läppen för sina föräldrar.
  • Emil Kling, Martin Grave och Max Linde Jarl säger att det är vanligt bland deras kompisar med piercingar.

Piercing började som en exklusiv fetisch men utvecklades till något var och varannan tonåring har. Men Katarina Stenbäck oroas över att så många piercar sig hemma.

Annons

– Det är så många som kommer hit och ser alldeles hemska ut. De tycker att 500 spänn för att göra ett hål är för dyrt men de inser inte att de riskerar infektioner och blodsmitta.

På Redrum vid Nian hörs det surrande ljudet av en tatueringsmaskin.

En strid ström av framför allt tonårskillar går fram till kassan och vill titta i den stora svarta utdragslådan med piercingsmycken. De flesta har ringar och stavar lite varstans i ansiktet.

Katarina Stenbäck har jobbat med piercingar i 16 år. Hon är den enda med piercingstudio i Gävle som är med i ASAP, en branschorganisation för säker piercing.

– Nu är trenden att vem som helst kan pierca sig. När jag började var det en fetisch, lite som lack och läder. I dag är navelpiercing samma sak som hål i öronen på min tid. Småtjejerna går och väntar på den dag de får göra en piercing i naveln.

Hon säger att det vanligaste stället att pierca sig på i dag är i ansiktet och speciellt i och runt munnen. På Redrum måste man vara 18 år för att göra en piercing.

Om en förälder följer med och skriver under går det bra att vara 16 år.

– Vi har inget intresse av att få samtal från arga föräldrar. Sådana rykten sprids snabbt. Därför tror jag inte att det behövs en lag. De som piercar minderåriga är ofta sådana som inte har en godkänd lokal och registrerad firma och dem borde man nypa åt på något annat sätt ändå.

Risken med en 18-årsgräns är att fler piercar sig hemma hos kompisar.

Hon tycker att det är bättre att 16-åringar tillsammans med sina föräldrar går till en seriös studio än att det droppar in ännu fler tonåringar med sneda piercingar och inflammationer hos henne.

– Här är det dyrare men då får de eftervård och hjälp att byta smycken och slipper risken för blodsmitta, säger hon.

Katarina Stenbäck brukar informera om att man kan få tandskador av piercingar i munnen. Kommer de tillbaka och har ont rekommenderar hon dem att ta ut dem.

– Det är därför jag har tagit ut min piercing i läppen. Jag har gjort om den flera gånger men det spelar ingen roll hur jag vinklar den, det gör fortfarande ont i tänderna.

Hon säger att det är olika från person till person om man får skador på tandköttet eller tänderna. Det beror på hur munnen är formad och vad man har för smycke.

– Men det är klart att om du har en tungstav och biter i titanet så ger tanden vika. Men i dag finns plaststavar och mjukare material.

”Men det är klart att om du har en tungstav och biter i titanet så ger tanden vika. Men i dag finns plaststavar och mjukare material.”

Katarina Stenbäck

Annons