Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pink Floyd gör avtryck

När affischen blir en felaktig illusion. På rätt sätt.

Inför Star Clubs Pink Floydkväll ser affischen ut som om Sandvikens Men On The Border headlajnar. Men, nej – de är förband. Det är bara bra, eftersom de koncentrerar sig på Syd Barretts avtryck i musikhistorien. Det är ett stort avtryck trots att Barrett bara var med på Pink Floyds två första album innan han försvann in i en kompakt drogdimma, spelade in två soloalbum och blev en mytisk figur. Men On The Border gör Barretts låtar mer lättillgängliga. Det låter riktigt bra om sånger som "No Good Trying" eller "Octopus" från klassiska "The Madcap Laughs". Men On The Border får till det med Gilmourgitarrer, ger publiken en liten, intressant lektion om det som skulle ha varit Pink Floyds tredje singel, "Scream thy Last Scream" och gör ett bra jobb med Barretts låtar. Ändå hör jag hur folk i publiken undrar när Sandvikarna ska spela nåt som publiken känner igen.

Ja, är det annonserat som Pink Floydkväll kanske den typiske Floydianen förväntar sig att åtminstone få höra "See Emily Play". Men det är ändå beundransvärt med ett band som är så extremt fokuserade på en sån liten, men tongivande del, av musikhistorien.

Den del av Star Clubs publik som förväntar sig att få sjunga med i sånger som "Wish You Were Here" eller "Another Brick in the Wall" bör söka upp närmaste karaokebar ikväll. Huvudakten Trees spelar inte heller de mest lättillgängliga låtarna av Pink Floyd. Fokus ligger på tidiga alster som "Astronomy Domine" från 1967, "Let there be more Light" från året efter och andra sånger som är ljusår från The Wall. Långa instrumentalpartier med tunga orglar, flyhänta gitarrslingor och bra stämsång framkallar ändå jubel bland publiken. Mot sluttampen flörtar Trees mer med kvällens publik - utan att förlora integriteten. Vi bjuds på en underbar "Brain Damage" och extranumret är en fulländad, låååång version av hyllningssången till Syd Barrett (efter att han gjort sig omöjlig som bandmedlem efter allt drogande): "Shine On You Crazy Diamond" blir en perfekt avslutning på en kväll för de riktigt inbitna Floydfansen. Personligen tycker jag att man gärna kan ha en återkommande Pink Floydkväll en gång i halvåret på Star Club, hela låtskatten får inte plats under en ynka kväll.