Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pinsam bilresa gav en cykel i belöning

Äntligen!
Nu vet vi vem som gjort den mest pinsamma bilresan i Gävle.
Ulla Bro heter hon.
I onsdags belönades hon med en cykel för bedriften.

Annons

Den 9 maj under cykeldagen i Gävle utlystes en tävling om vem som gjort den mest pinsamma bilresan ur miljösynpunkt. Ungefär 30 bidrag kom in.

Vinnare blev Ulla Bro.

Bidraget hon vann med var att hon tog bilen fastän hon bara hade 300 meter till butiken. Än mer märkligt blev det när hon berättade att hon först gick 200 meter åt andra hållet för att komma till bilen. Och att vägen hon slutligen körde gjorde en ordentlig krok så att sträckan blev ännu längre.

– Man har bra och dåliga dagar och just den här dagen var jag så trött och slut att jag inte orkade tänker efter ordentligt, säger hon.

Ulla Bro jobbar nu på länsstyrelsen men har nio år bakom sig som miljöinspektör för Ockelbo kommun.

– När de ringde och sa att jag vunnit kändes det riktigt pinsamt. Speciellt med tanke på att jag jobbat med miljöfrågor i så många år.

I onsdags på eftermiddagen ägde prisceremonin rum nära ån i Gävle. Ulla belönades med tårta, diplom och en check på 4 500 kronor att köpa cykel för.

Det är X-MaTs, Miljövänligt Transportsystem i Gävleborg, som startat tävlingen i syfte att minska bilresor som är kortare än fem kilometer.

– Vi vill att människor ska cykla eller gå i stället, säger Lena Wigren, prisutdelare och projektledare för X-MaTs.

Hon passade på att nämna andra kandidater som bara varit en hårsmån från att kamma hem segern.

– En tog bilen till utedasset två–tre hundra meter från stugan. En annan körde 300 meter till en miljöstation för att slänga soporna.

Och när tänker Ulla Bro hämta ut cykeln då?

– Jag åker dit och tittar rätt snart tror jag, på fredag antagligen. Men det här kommer inte att förändra mina vanor eftersom jag redan nu cyklar till och från jobbet varje dag.