Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pionjären Danielsson fick en egen gata

I går fick en av arbetarrörelsens pionjärer – Olof Danielsson – en gata uppkallad efter sig i Gävle.

– Han hade sitt kontor och hem här där facken fortfarande samlas, säger kommunalrådet Carina Blank, S, som höll i ceremonin utanför Folkets hus.

Skylten med gatans namn sitter på samma stolpe som markerar Joe Hill-platsen och visar vägen till Joe Hillgården.

Även om han inte har nått samma ikonstatus som den legendariska syndikalisten var Olof Danielsson betydelsefull för arbetarrörelsen i Sverige.

– Han deltog i kampen för ett mer jämlikt samhälle, för att ge arbetarna sina rättigheter och för att skapa en gemensam välfärd, säger Carina Blank.

Han föddes i Dalarna men tog tidigt jobb på brädgårdar och sågverk i Gävle. Under 1890-talet ledde han två strejker och år 1901 blev han den första socialdemokraten i Gävle som valdes in i stadsfullmäktige.

En av hans söner flyttade till Australien och bildade familj. Under ceremonin i går var flera av Olof Danielssons ättlingar från det stora landet på andra sidan jorden på plats för att hedra hans minne.

– I samband med invigningen har många av hans släktingar upptäckt och lärt känna varandra, säger Carina Blank.