Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pionjärgrav som förfaller

Hans Lindblad, fri debattör,
om Kerstin Hesselgrens förfallna grav.
Ovansjö kyrka är en av Gästriklands mest imponerande märkesbyggnader. På kyrkogården vilar två av den svenska demokratins allra största pionjärgestalter. Brukspatron Thore Petre (1793-1854) var i ståndsriksdagen den ledande oppositionsmannen mot konservatismen och överhetssamhället under Karl XIV Johan.
Kerstin Hesselgren (1872-1962), född i Hofors, kom som enda kvinna in i första kammaren i januari 1922, samtidigt som fyra kvinnor tog plats i andra kammaren. Hesselgren blev den helt dominerande av riksdagens pionjärkvinnor och den första kvinnan i ett utskottspresidiuum. Hon hade som bostads-, skolköks- och yrkesinspektris, på alla posterna den förste innehavaren, fått stor kunskap om sociala villkor för främst för kvinnor och barn. Hon tog i riksdagen upp frågor som kvinnors tillträde till statliga tjänster, kvinnors löner och pensionsvillkor, yrkesutbildning, sexualundervisning, avskaffande av preventivmedelsförbudet och uppmjukning av abortlagen. Hon var inför andra världskriget en ledande förkämpe för en mer human flyktingmottagning.
1936 valdes hon in i andra kammaren, för Stockholm, och avgick vid 72 års ålder 1944.
Hon är ensam om oförrätten att ständigt få sin partitillhörighet förvanskad, också i vetenskapliga arbeten och nationalencyklopedin. Hon blev riksdagsledamot för Liberala samlingspartiet, men vid dess delning två år senare valde hon och sex andra kalla sig "frisinnade vildar", som protest mot splittringen. Kerstin Hesselgren var ordförande i Frisinnade kvinnoförbundet som vägrade att dela sig. De två partierna gick sedan samman i Folkpartiet, som hon företrädde i andra kammaren. Det finns ett Kerstin Hesselgrensällskap. I Hofors är ett äldreboende uppkallat efter henne och hembygdsgården har inrättat ett Hesselgrenrum
Familjegraven i Ovansjö har Kerstin Hesselgrens namn på två stenar, men järnstaketet har undan för undan fallit bort, så där gapar stora hål. Det känns inte rätt att graven för en av den svenska demokratins och socialpolitikens största gestalter på detta sätt förfaller.
Hans Lindblad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel