Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pippi Långstrump på hal is

Annons

Visserligen har den charmiga och företagsamma jäntan varit ute på hal is många gånger tidigare, men i vår ska vi få se något som vi aldrig sett tidigare. Då ska nämligen Pippi Långstrump och hennes vänner snöra på sig skridskorna och turnera med en show som handlar om den världsberömda sagofigurens händelserika liv.

Pippi Långstrump kommer på isen göras av den professionella konståkaren Lina Göransson. Och Prussiluskan spelas av My Blomqvist.

Nio av Sveriges största hockeyarenor har bokats och Läkerol Arena i Gävle har fått den stora äran att bli medarrangör i finalen av ”Ett äventyr på is” lördagen den 14 maj.

– Det blir en välförtjänt hyllning till Astrid Lindgren och hennes sagofigurer. Ett jätteprojekt med 30 medverkande aktörer och lika många i den tekniska personalen som reser med åtta stora trailers, berättar Rolf Degerlund, regissör och manusförfattare tillsammans med Peter Jägerlund.

På fredag blir Pippi folkpensionär, då är det på pricken 65 år sen Astrid Lindgren gav ut den första boken om den föräldralösa rödhåriga, fräkniga flickan med ”konstiga” kläder som bodde i Villa Villekulla.

Efter otaliga teaterpjäser, musikaler och filmer fick Saltkråkan AB, som ägs och drivs av Astrid Lindgrens efterlevande barn och barnbarn, en idé om att göra en show på is. Ungefär som ”Disney On Ice” och ”Holiday On Ice” men med Astrid och hennes svenska, kära figurer i Pippi-serien som aktörer. Bolaget Stories On Ice producerar projektet, som i huvudsak baseras på de två första böckerna.

– Jag har återupplevt barndomen och läste om alla böcker tillsammans med mina nu vuxna barn för att hitta idéer till hur showen skulle se ut och det mesta kommer med, berättar Rolf Degerlund. Givetvis Tommy och Annika, apan Herr Nilsson, hästen och hennes pappa, den väldige sjökaptenen Efraim Långstrump. Och alla åker de skridskor! Och vi har bland annat skapat ett sjörövarskepp i naturlig storlek, vilket kan segla in på isen,

Men det blir väl ingen akrobatisk konståkning med trippelvolter precis?

– Nej, inte av skådespelarna (där en del tvingas i hårdträning framöver, men vi har med oss Team Boomerang, 24 fantastiska skridskoåkare från Göteborg.)

Den välmeriterade skådespelerskan Marika Lagercrantz har rollen som berättare och sammanhållande kraft i föreställningen. Hon säger till GD Nöje:

– Det här ska bli helt annorlunda jämfört med vad jag gjort tidigare, jätteroligt att få vara med och hylla Astrid och Pippi på ett unikt sätt. Det blir en härlig scenografi, fartfyllt, busigt och nyskriven, pampig musik. Kul också att få komma till Gävle igen, en äkta kulturstad.

Tobbe ”Trollkarl” Blom och Nassim Al Fakir spelar busarna Dunder-Karlsson och Blom, duon som ständigt är ute efter att lugga Pippi på guldpengarna.

– Jag tackade ja till detta av tre anledningar, säger Tobbe. Jag jobbar mestadels ensam och längtar efter att få ingå i en ensemble, att få göra detta till Astrid Lindgrens ära känns kanon och när det nu sker på is känns det extra spännande.

– Till skillnad mot Tobbe har jag ingen bakgrund som skridskoåkare utan måste träna extra mycket, säger Nassim Al Fakir. Det bli kul att få stöka till saker och ting i showen, vi båda blir lite som clowner och det känns som det kan bli en föreställning för hela familjen.

Repetitionerna börjar efter nyår och premiären sker i Malmö Arena den 8 april 2011.