Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piraterna firade framgången

Glädjen var stor bland de lokala ledarna för Piratpartiet som hade samlats hemma hos valkretsledaren Andreas Rönnqvist i Bomhus i går kväll. Nu siktar de vidare mot riksdagsvalet nästa år.

Piratpartiet har 560 medlemmar i Gävle men det hölls ingen officiell valvaka i Gävle i går. Men hemma hos Gävleborgs valkretsledare Andreas Rönnqvist satt ett gäng pirater och firade framgångarna.

– Vi är glada men inte förvånade, alla opinionsundersökningar har ju visat att vi skulle komma in, säger Mattias Dalkvist, kommunledare för Piratpartiet i Gävle.

Piratpartiets lokala ledare är övertygade om att debatten kring IPRED-lagen och domen mot Pirate Bay har gett vind i seglen för partiet. De har ingenting emot att bli kallade för ett protestparti.

– Hela demokratin handlar ju om möjligheten att kunna protestera. På samma sätt som Miljöpartiets väljare har protesterat mot den nuvarande miljöpolitiken så har våra väljare protesterat mot försämringen av integriteten på internet, säger Andreas Rönnqvist.

De lokala piraterna tror att valframgången i Europaparlamentsvalet ökar möjligheterna för Piratpartiet att även ta sig in i riksdagen vid nästa års val. Piratpartiet diskuterar också om partiet ska ställa upp i kommun- och landstingsvalen.

– De som inte har röstat på oss för att vi har varit för små tidigare kanske ändrar sig nu, säger Mattias Dalkvist.

Trots att Piratparitet blir ett litet parti i Europarlamentet så tror de att de kommer att kunna påverka när det handlar om frågor som rör integriteten på internet och upphovsrätten.

– Vi kommer att förhandla med olika partigrupper och ge vårt stöd till de som är beredda att stödja oss i våra frågor, säger Andreas Rönnqvist.