Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piraterna på väg mot EU-parlamentet

Det mesta talar för att Piratpartiet tar plats i EU-parlamentet efter valet på söndag. GD fick en pratstund med Mattias Bjärnemalm, tredjenamn på partiets lista i EU-valet, när han besökte Gävle i tisdags.

Mattias Bjärnemalm från Uppsala tillhör veteranerna inom Piratpartiet. Han gick med i partiet i april 2006 och var med i valkampanjen inför riksdagsvalet samma år.

Då fick partiet bara 0,63 procent av rösterna och var inte i närheten av en plats i riksdagen. Men inför valet till EU-parlamentet på söndag ser det bättre ut för piraterna. Enligt de flesta opinionsundersökningar får partiet ett mandat i EU-parlamentet, i några mätningar får partiet två mandat.

Vårens rättegång mot grundarna av The Pirate Bay har gett Piratpartiet vind i seglen. Men det är långt ifrån det enda skälet till partiets framgång enligt Mattias Bjärnemalm.

– Vi har haft en stor bredbandsutbyggnad i Sverige som har inneburit att fildelning har blivit en självklar del av folks vardag. Viljan att få dela med sig och ta del av fri kultur har blivit en folkrörelse, säger han.

Piratpartiet ser det som sitt uppdrag att rädda denna folkrörelse genom att tillåta fri fildelning. Att många upphovsmän då skulle få svårt att leva på det de skapat är inget argument som biter på piraterna.

– Ett fritt internet är en fantastisk marknadsföringsmöjlighet, säger Mattias Bjärnemalm och påpekar att Piratpartiet vill avskaffa den privata upphovsrätten men inte den kommersiella upphovsrätten, det innebär att radiostationer och andra företag som vill använda någons verk fortfarande ska betala upphovsrättsersättning.

Eftersom många av frågorna kring regleringen av internet avgörs på EU-nivå så tror partiet att man kan spela en viktig roll i EU-parlamentet.

– EU arbetar mycket med att reglera och censurera internet genom till exempel IPRED-lagen. I Frankrike är det möjligt att stänga av någon från internet utan någon form av domstolsprövning. Nu vill Frankrike exportera den lagstiftningen till EU. Vi vill ta debatten om friheten och integriteten på internet, säger Mattias Bjärnemalm.