Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piratpartiet störst på Polhemsskolan

På fredagen höll Polhemsskolan i Gävle skolval för sina elever. När rösterna räknats visade det sig att Piratpartiet blev störst med nästan 19 procent av rösterna.

Det var obligatorisk närvaro för alla elever under skolvalet på Polhemsskolan. Däremot var eleverna inte tvingade att rösta utan det räckte att registrera sig i aulan. Trots den obligatoriska närvaron valde bara 552 av 2101 elever att rösta. För de som röstade var det inte helt lätt att bestämma sig för ett parti.

- Man är inte så insatt och vet inte så mycket om vad partierna står för, säger Sara Gustafsson, 18 år, som går sista året på teknikprogrammet.
Sara Gustafsson och kompisarna Klara Nordin och Nathalie Ekström är eniga om att miljön är den viktigaste valfrågan. Vilket parti de röstar på i skolvalet vill de inte avslöja. I år får de också rösta på riktigt för första gången i sitt liv och den rätten tänker de utnyttja.
- Jag har kollat lite på TV och så för att ta reda på mer, säger Nathalie Ekström.
Samhällslärarna på Polhemsskolan har gått en EU-utbildning under våren och de tycker att det är viktigt att även de elever som inte är röstberättigade i det vanliga valet får en chans att prova på att rösta.
- Jag tror framförallt att det är viktigt på yrkesinriktade skolor som Polhemsskolan där statistiken visar att det inte är så många som röstar när de blir myndiga. Genom skolvalet kan de få ett intresse och lära sig hur det fungerar, säger samhällsläraren Monica Hansson.
När resultatet av skolvalet stod klart visade det sig att Piratpartiet fick flest röster med nästan 19 procent av rösterna. På andra plats kom Socialdemokraterna med 18, 4 procent och tredje största parti blev Sverigedemokraterna med 16, 5 procent av rösterna. För flera av de etablerade partierna gick det betydligt sämre, Folkpartiet och Kristdemokraterna lyckades bara få ihop några få röster var.