Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer för Nygatan

GÄVLE
Fastighetsägarna vid Stortorget i Gävle har erbjudit sig snygga till Nygatan vid Stortorget.

Annons
Än så länge har deras eget förslag dock visat sig vara för dyrt.
- Det pågår diskussioner både om att banta förslaget och att få till stånd någon sorts samfinansiering, säger tekniske chefen David Eldrot.
- Så vitt jag känner till är det första gången som fastighetsägarna kommer med ett sådant här erbjudande, men det blev nog dyrare än de tänkt sig, säger han.

Lättare att passera
Förslaget att snygga till Nygatan kommer från de fem fastighetsägarna Norrporten, Fastpartner, Kungsleden, Hallström & Nisses och Winn hotels och innebär att det ska bli lättare för gångtrafikanter att passera Nygatan på hela sträckan mellan Flanör och SE-banken.
För att åstadkomma det vill fastighetsägarna att man tar bort cyklar, buskar och parkbänkar som i dag finns mitt i Nygatan, och samtidigt målar gatan som ett övergångsställe på hela sträckan.
Avsikten är att göra Nygatan till ett område där bil- och busstrafiken får existera på de gåendes villkor och skapa känslan av ett större Stortorg, skriver fastighetsägarna i sitt förslag.
Tekniska kontoret har kostnadsberäknat förslaget till 800 000 kronor.
Den dyraste delen av arbetet är den nya markbeläggning som skulle krävas där buskarna tas bort.

Till våren
Om fastighetsägarna och kommunen kommer överens kan arbetet med att snygga till Nygatan vid Stortorget komma i gång till våren.