Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer på fler LSS-bostäder

GÄVLE
Behovet av bostäder för funktionshindrade i Gävle är stort. I dagsläget har 21 personer fått beslut som säger att de enligt lagen har rätt att flytta in i en gruppbostad. Men eftersom inga platser finns så väntar de fortfarande.

Annons
- Besluten måste ju verkställas någon gång, säger Anita Svensson, chef på omvårdnadsförvaltningen.
Omvårdnadsförvaltningen vill därför att nämnden ansöker om totalt tre miljoner kronor extra per år hos kommunfullmäktige. Pengarna skulle göra det möjligt att bygga en gruppbostad med upp till sex platser och en lite mindre bostad med plats för två personer.

År av väntan
Lagen om särskilt stöd, LSS, ska garantera att personer med omfattande funktionshinder får den hjälp de behöver i det dagliga livet. Sedan de fått ett positivt beslut om bostad ska en flytt helst ske inom tre månader. Men som det ser ut i Gävle kommun i dag kan väntan bli till år.
FUB, Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, i Gävle och tillsynsmyndigheten länsstyrelsen har länge varit kritiska till att inget händer.
- De som väntar på bostad har olika lösningar i dag - bra eller dåliga. Några har utökat gruppboende, andra bor hemma, säger Anita Svensson som är väl medveten om problemet.

Vanlig lägenhet
Förutom de nya gruppbostäderna vill Omvårdnad satsa på en ny form av boendestöd. Då skulle exempelvis utvecklingsstörda eller personer med autism kunna bo i en vanlig lägenhet och få hjälp vid behov.
- Alla behöver inte att hjälp dygnet runt så för en del skulle det bli en utmärkt lösning. Dessutom skulle det göra att vi får loss fler platser från gruppboendena, säger Anita Svensson.
Den 27 augusti fattar omvårdnadsnämnden beslut i frågan.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se