Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerad nedläggning upprör

GÄVLE
Dagarna är räknade för Hemma hos-omsorgen.
Ilskan och uppgivenheten är stor hos föräldrar och personal.

- Jag måste säga upp mig. Jag har ingen som kan se efter André, säger mamman Marlena Lindqvist.

Jobbar udda tider
Tolv familjer utnyttjar Hemma hos i dag för att under udda tider få hjälp med barnomsorg i hemmet för 6-12-åringar. En del av dem behöver hjälp flera dagar i veckan, andra bara någon gång i månaden. Men till årsskiftet försvinner verksamheten. Det väntas Barn- och ungdomsnämnden besluta på onsdag.
Marlena Lindqvist jobbar åt ett vaktbolag, det innebär många kvällar, nätter och helger. Tidigare fick de äldre sönerna hjälpa till. De bor nu i Stockholm och pappan i Hofors där han jobbar femskift.
Nu ser hon ingen annan utväg än att sluta jobba trots att det är det sista hon vill.
- Om jag nu inte får ett dagtidsjobb som en skänk från ovan, säger hon.
De som vänder sig till Hemma hos är främst ensamstående föräldrar som, likt Marlena Lindqvist, inte har vanliga åtta till fem jobb och som saknar släktingar eller andra anhöriga som kan hjälpa till.

Besvikna på planerna
Nu är de minst sagt besvikna på Barn och ungdoms nedskärningsplaner.
Samhället ser inte ut som det gjorde för 20 år sedan, påpekar de. Om man ska kunna jobba på andra tider måste man anpassa barnomsorgen också.
- Jag blir så arg! Det är en diskriminering av oss som jobbar obekvämt, säger Ingela Johnsson, som jobbar natt på Vallongården.
- Och titta var vi jobbar - i kommunen. Hur ska de spara pengar på det här? frågar hon sig med tanke på vad en arbetslös kostar samhället.
1,2 miljoner väntas Barn och ungdom spara på nedläggningen.
- En liten summa pengar som ger så fruktansvärt mycket, säger Odd Inge Gjelsnes, pappa till två barn.

"Underbar service"
Hemma hos har funnits i drygt fyra år och föräldrarna blir lyriska när de beskriver verksamheten.
- Tryggheten är helt underbar. Barnen får vara i sin hemmiljö, sova i sin säng, ha sin kompisar. Härlig, underbar service, säger Marlena Lindqvist.
På onsdag tänker några av föräldrarna och personalen besöka Barn- och ungdomsnämnden och göra ett sista försök för att rädda verksamheten kvar.

JOHAN PIHLBLAD