Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plåster på såren för psykiskt bräckliga

GÄVLESom plåster på såren efter psykiatrireformen.

Annons
Så beskriver Thomas Lundqvist sig själv och kollegorna Gunnar Sandberg och Ingrid Rosén.
Som personliga ombud ger de sedan ett halvår tillbaka röst och praktisk hjälp åt människor med psykiska funktionshinder.
- Det är en grupp som inte skriker så högt, säger Ingrid Rosén.
De ska hjälpa till att få vardagen att fungera och se till att man får den hjälp man har rätt till som funktionshindrad. Det kan handla om allt från att sätta upp gardiner till att få ut ersättning från fackets försäkring då man är sjukskriven.
Men någon ny myndighet är de inte betonar de. De arbetar på uppdrag av den enskilda personen.
- Vi träffar personerna för att höra om de har ett uppdrag till oss. Det räcker inte med att anhöriga eller myndigheter tycker att personen ska ändra sitt liv, säger Thomas Lundqvist.
Under sitt första halvår har de haft kontakt med 45 personer och just nu träffar de 25. För någon kan det räcka med blanketthjälp medan erfarenheter från andra kommuner visar att det för andra blir en flera år lång kontakt.

Tveksamhet i början
- I början är man tveksam och vill se om man får hjälp med det man vill eller om vi är en myndigheternas förlängda arm. Kan de lita på oss? säger Gunnar Sandberg.
Att sätta upp gardinerna ihop med en ensam människa kan vara ett sätt att konkret visa att saker går att förändra.
Ombuden ska också påtala brister hos myndigheter.
Thomas Lundqvist säger att hjälpen finns, men att den inte alltid når fram. Som exempel nämner han att 80 procent av de som fått hjälp av ett ombud med sin LSS-ansökan fick ja jämfört med 15-20 procent av dem som hade inte hade det.
- På det viset är det positivt med jobbet, men det är samtidigt skrämmande.
Alla känner inte till sina rättigheter, för den som har svårt att gå ut kan ett besök på socialkontoret bli oöverstigligt och det krävs ork för att ta sig fram i byråkratin, med telefontider och blanketter. Att uppträda på ett sätt som omgivningen betraktar som underligt kan också ligga en i fatet. Thomas Lundqvist berättar om när han suttit med på ett läkarbesök på hälsocentralen och personen efteråt utbrast "Så här har jag aldrig blivit bemött."

Positivt bemötta
De har själva blivit positivt bemötta i kontakterna med myndigheter hittills.
- Runt bostadsfrågan har vi blivit påstridiga några gånger, säger Gunnar Sandgren.
Fler former av boendestöd behövs har de upptäckt, liksom svårigheten att få kontaktpersoner och hålla ordning på ekonomin. Ensamhet är ett annat problem.
Många har hamnat i kläm efter psykiatrireformen 1995 då kommunerna tog över en del av ansvaret från landstingen. Enligt en rapport från Socialstyrelsen får inte alla sin rätt till ersättning, sysselsättning och sjukvård tillgodosedd. Omvårdnad Gävle uppskattar att det handlar om 120 personer i kommunen, men Thomas Lundqvist tror att de kan vara dubbelt så många.
Försök med personliga ombud har fungerat bra och med hjälp av statliga bidrag ska fler kommunerna fås att anställa egna ombud. Enligt tidningen Kommunaktuellt visar försöken att behovet av sluten psykiatrisk vård minskar med nästan hälften.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge

Fotnot: De personliga ombuden har telefon 026- 17 83 00.