Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plats för konferens på Axmar brygga?

HAMRÅNGEKonferensanläggning med aula, spa med bastu, övernattningsstugor och vandringsleder blir det nästa steg i utvecklingen av Axmarbruk?

- I nuläget en vision. Det prospekt vi presenterar är framtaget för att belysa några möjligheter för bruksmiljöns framtida användning och utveckling, säger Yngve Persson och Claus Hartwig, innehavare av Axmar Brygga.
Prospektet, framtaget av Erskine & Tovatt Arkitektkontor på uppdrag av Gästrike och Hälsinge Turist AB, förevisades i veckan i sin helhet - en modell för vår tids lösningar på den storskalighet som kännetecknade brukets framväxt och drift under det sena 1800-talet.

Konferensanläggning
Enligt förslaget byggs den nya konferensanläggningen i direkt anslutning till havskrogen. Den byggs för en flexibel användning och ger plats för 150 personer med möjlighet till mindre grupprum och stödkök.
Boendeformerna är enkla; stugor och rum i en skärdgårdsmässig form, samlade kring tjärnen mellan skog och strandkant.
Spa med bastu ligger enligt förslaget bakom konferensanläggningens aula, ett läge som dock kan ändras.
Yngve Persson understryker, att det handlar om en vision, en idé som är öppen för nya förslag.
- Förslaget ska ses som ett utkast till vidare diskussioner mellan kommunen, länet, markägare och olika intresseorganisationer, men också utgöra underlag till diskussion för enskilda entreprenörer, näringsidkare och människor emellan.
Stor vikt har i förslaget lagts vid att bibehålla natur- och kulturvärden. De nya byggnaderna ska smälta in väl i miljön, men man har också vägt in de möjligheter till positiv utveckling av bygden som står till buds, menar Claus Hartwig.
- De åtta år som gått sedan starten med havskrogen har visat att det finns en stor utvecklingspotential. Den här idén skulle inte bara ge många nya arbetstillfällen utan också öppna för nya entreprenörer och skapa verksamhet året runt.
Axmar Brygga utgör redan, med sina 40 000 besökare bara under fjolåret, en viktig bit av utvecklingen av Hamrånge och skulle tillsammans med den föreslagna anläggningen bli navet i den största turistsatsning som någonsin gjorts i bygden. Andra attraktioner är hyttan och slottsparken i hyttföreningens regi.
- Marknaden finns, vi vill, men fler måste också vilja och sedan är det en fråga om vi får också, säger de två.
Natur- och strandskyddsbestämmelser finns att ta hänsyn till. Kommunen, länsmuseet liksom närboende ska säga sitt.
- Men skulle visionen gå att realisera, så bör anläggningen stå klar att tas i anspråk inom en femårsperiod, säger Yngve Persson och Claus Hartwig.
MARIANNE LUNDQVIST