Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plats för veteraner

På lördag har alla som tycker om att titta på veteranbilar - vem gör inte det? - ett gyllene tillfälle att tillfredsställa sina lustar. Då går andra upplagan av Tidernas rally. Runt 200 ekipage är anmälda. Rallysträckan längs Tidernas väg är totalt 42 mil. Många deltagare kommer att köra betydligt kortare. Alla har målgång i stadsparken i Sandviken.

Annons
Det som kallas Tidernas väg är egentligen två, riksvägarna 282 och 83 från Uppsala till Ånge. Syftet är att öka turismen längs vägen och därmed få fler att välja en kurvigare, vackrare och mindre stressig väg än på de stora europavägarna. Tidernas väg drivs som ett EU-projekt med 4,7 miljoner i budget under två år. Åtta kommuner liksom landstingen och länsstyrelserna bidrar också. Projektet upphör vid årsskiftet. Tidernas väg kommer dock att leva vidare som en ekonomisk förening med företagare som tänker fortsätta marknadsföra sevärdheterna.

Hans Dahlén bor i Gävle men jobbar åt Sandvikens kommun. Det var han som kläckte idén på ett veteranrally längs vägen. Som länsordförande i Citroenklubben tänkte han i första hand på sina märkesfränder. Men det blev ett rally där alla ägare till veteranbilar, oavsett märke, bjöds in.
- Amerikanska bilar brukar dominera men till första rallyt kom det glädjande nog övervägande europeiska bilar, säger han. 133 deltagare räknades in.
Förra året var resurserna små men nu är organisationen mer trimmad och betydligt större. I år blir det 22 stationer längs banan mot 17 förra året. Det blir aktiviteter för deltagarna vid varje station och alla får en stämpel vid varje stopp.
En finess är att det är fritt att starta var man vill längs banan. De som åker en längre sträcka får fler stämplar och ökar därmed sin vinstchans i det lotteri som har dragning efter målgången i Sandviken.
OLLE HILDINGSON