Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Platserna räcker inte på förskolan

I maj kommer det att saknas 200 förskoleplatser i Gävle.

– Men jag är inte orolig för att vi inte kommer att klara ut det, säger förvaltningschefen Frank Stoor.

Under 2011 har det öppnats 360 nya förskoleplatser i kommunen. Men det räcker inte. Enligt prognoserna kommer platserna inte att räcka till för alla som anmält att de vill ha en plats i maj.

Men enligt Barn & Ungdom handlar det om en bruttokö, så siffrorna kommer att förändras. Många av dem kommer förmodligen att ta platsen i anspråk i augusti och då ersätta de barn som börjat förskoleklass.

Under våren kommer det också att öppnas cirka 100 nya platser genom att antalet barn utökas på olika förskolor. Just nu finns det ett 60-tal lediga platser på Smultronställets förskola i Sätra. Där finns plats för 135 barn och där kan det bli aktuellt med minst 25 platser till. I övrigt handlar det om små tillägg på flera förskolor.

– En idé är att bara ha fyra- och femåringar i Söderslottet, säger Frank Stoor.

Dessutom planeras nybyggen i Hagaström och på Alderholmen, men dessa hinner inte bli klara under 2012.

Trycket på platser är hårdast i de centrala delarna. Där är det också svårast att hitta nya platser.

Men varför är det så svårt att förutse behoven? Ni vet väl hur många barn som föds?

– Antalet födda har vi bra kontroll på. Att räkna är det lilla problemet. Men efterfrågan på förskoleplatser ökar i vissa åldersgrupper. Bland fyraåringarna har efterfrågan ökat med sex–sju procentenheter under hösten. Det är 70 barn som inte funnits med i vår statistik tidigare, säger Frank Stoor.