Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plikten framför allt

ÖSTERSUNDSvanka med ryggen, böj knäna och titta i taket. Greppa stången och dra allt vad du orkar.

David Hedar tar i så ansiktet blossar. Han är stark, välväxt och frisk. Precis en sån kille som försvaret vill ha.
Alla 18-åriga killar i Sverige ska mönstra, det är det lag på. Men alla kommer inte till mönstringen på Pliktverket. En del har intyg från skolläkaren. De kan ha sköldkörtelproblem, diabetes eller någon annan sjukdom som gör att de inte platsar i försvaret.
Förr gjorde "alla" killar lumpen. Men efter den stora regementsdöden för tio-15 år sedan finns bara plats för hälften. Behovet styr. Borta är malajerna och "kanonmaten". De värnpliktiga har viktigare uppgifter att fylla än så.
Nuförtiden är det anställda som sopar kaserngården och delar ut posten.

Arla morgonstund
David Hedar sätts på prov direkt. Bara det att kliva upp klockan sex på morgonen och en kort stund därefter sätta sig vid datorn för intelligenstest är en bedrift. Inskrivningsprov kallas det och testet går ut på språklig, logisk, teoretisk/teknisk förmåga och formuppfattning. David utnyttjar sina 80 minuter väl och visar sig ha en begåvning över genomsnittet.
Det är dags för muskelstyrkeprovet. David vill helst bli jägare. Många killar tycker att det är det finaste och mest manliga som finns inom värnplikten men endast ett litet fåtal är lämpade.
- Det verkar häftigt att hoppa fallskärm. Men tror inte jag klarar det. Jag vill i alla fall ha en fysiskt tung tjänst.
David berättar att han spelar fotboll, går på gym och åker skidor.
En sjuksköterska går igenom Davids hälsodeklaration innan muskelstyrkeprovet. David har inga skador eller sjukdomar. Det enda lilla är några dagars allergi på försommaren.

Räcker inte till
Det har blivit dags att testa Davids styrka och det är nu något av eftertankens kranka blekhet kommer. Kanske skulle han ha tränat lite mer, gått lite mer regelbundet på gymmet.
David får instruktioner hur han ska göra med stången. Två gånger ska han dra upp den. Medelvärdet blir mycket bra men räcker inte riktigt till för att David ska kunna bli jägare. Är övriga prov i topp kan han få komma och göra om det. David säger ingenting men det märks att han är lite besviken. Fortfarande finns drömmen.
Dags för hörseltest. David prickar in signalerna när han ska. Klass A, utmärkt. Hörseltestet skärptes nyligen och därför kommer ytterligare ett stort antal mönstrande att falla ur ramen.
Allt går som på ett löpande band. Killar sitter i korridorerna och väntar, hämtas, genomgår något test, väntar igen och så iväg till nästa prövning. Ibland tar alla tester två dagar, ibland går det fortare.
Då och då bryter någon ledet för att åka hem i förväg. En del jublande glada över att slippa, andra bittert besvikna över att en skada de försökt mörka upptäcks. Elias Carlgren från Gävle är en av dem som åker tidigt. Han åker med ett leende på läpparna.
- Jag är här för andra gången. Förra gången hade jag ett virus i kroppen och var inte nöjd med resultatet så jag fick göra om. Nu behövde jag bara göra inskrivningsprovet.
Elias har familjetraditioner att leva upp till. Hans bror är officer och morfar var reservare. Elias tänkte inte nöja sig med mindre än en befälsbefattning.
- Ska man göra lumpen ska man göra det ordentligt och jag vill ha en bra grund om jag vill fortsätta inom det militära, säger Elias.
Efter ett besök hos inskrivningsförrättaren har han fått placering som skyttegruppsbefäl och ska basa över åtta man.

Synkontroll
För Davids del är det dags för synundersökning. Han har visserligen glasögon men använder dem inte. De han har visar sig vara för gamla. Med hjälp av ett par hopplockade "optikerglasögon" ser han det han behöver på tavlan. Betyget blir en sjua på en skala upp till nio. Färgseendet är fullgott och betyg nio. Men det lilla synfelet tillsammans med den ynka lilla allergin ställer till det. David förstår nu definitivt att jägare kommer han inte att bli.
I ett undersökningsrum får David vila en stund. Det är dags för EKG.
- Lumpen känns som en utmaning. Jag vill testa gränserna och om Sverige skulle hamna i krig måste någon kunna försvara landet. Jag var med i FBU när jag var yngre. Mina kompisar vill inte alls göra lumpen. De flesta är punkare.
David har haft influensa och är orolig över att inte få göra cykeltestet. För även om drömmen om jägare är borta vill han ändå göra så bra ifrån sig som möjligt.
Eva Öhgren är överläkare. Hon berättar att fötter, knän och rygg är viktiga eftersom värnplikten betyder mycket gå, stå och bära. Hon säger också att de som har svår astma, epilepsi eller andra sjukdomar inte ska göra lumpen. För även om de är symtomfria med medicinering är det inte säkert att det finns medicin vid övningar eller i ett skarpt läge.
- Jag tittar också på inskrivningsprovet och gör en bedömning om hemförhållandena. Har de trassligt hemma kan de ha svårt att klara miljön. Det är försvaret som bestämmer kraven, inte Pliktverket.

Möte med psykolog
Läkaren har bedömt Davids förutsättningar, bedömt dem som mycket goda men också noterat synfelet och allergin. Det är dags för ett psykologsamtal där David får berätta om sina hemförhållanden, om han trivs i skolan, om han använder droger, om han haft några ledarfunktioner till exempel i elevråd eller liknande.
Alla resultat är klara. David ligger klart över genomsnittet men det blev ingen cykling på grund av sviterna efter en influensa. Konditionen måste därför uppskattas till ett värde.
Det är dags för det stora avgörandet. David träffar inskrivningsförrättare Uno Axelsson. De går igenom Davids resultat och han får veta vilka tjänster som kan vara lämpliga utifrån hans förutsättningar och de kravprofiler som finns för de olika befattningarna.
I första hand skrivs David in på I5 i Östersund som befäl över stridande grupper. I andra han söker han en tjänst på F4 på Frösöns flygbas.
- Jag är nöjd. Det verkar roligt och det är tjänster som jag tror passar mig, säger David.
Han får befattningsbeskrivningar på tjänsterna och blir tillfrågad om han är intresserad av internationell tjänst.
- Vi registrerar det för Swedints räkning. Det är helt nytt, berättar Uno Axelsson.
David svarar ja utan att tveka.
Om fyra månader kommer David att få ett slutligt besked om sin placering och sommaren 2004, när gymnasieutbildningen är avklarad, rycker han in.