Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plocka skräp – få presentkort

Den pågående Rena Gävle-veckan förlängs med ytterligare en vecka.
Bakom initiativet står Gävle Centrumsamverkan, som nu tar till nya metoder i renhållningskampen.
Bland annat kommer presentkort att delas ut till personer som blir fotograferade medan de städar gatorna.

På måndagen inleddes årets Rena Gävle-vecka, som arrangeras av Gävle kommun.

Men redan nu meddelar organisationen Gävle Centrumsamverkan, som representerar en rad butiker, pubar och matställen i staden, att de kommer att förlänga städningen med ytterligare en vecka.

Under städveckorna kommer det att finnas värdar utplacerade runt om i Gävle. De ska uppmuntra till skräpplockning.

– Värdarna kommer att dela ut presentkort på 50 kronor till personer som slänger sopor i papperskorgen. Dessutom kommer en fotograf att finnas tillgänglig och kommer du på bild får du ytterligare 50 kronor. Vi vill att Gävle ska bli renare, säger Eva Olsson, från Gävle Centrumsamverkan.

Politiker, skolungdomar och privatpersoner kommer att delta i städningen. 2008 samlade Gävleborna totalt in sju ton skräp under städveckan, och sammanlagt 9 000 personer deltog. De flesta var barn och ungdomar.

Eva Olsson tror att fler kommer att delta i år, även om tisdagens väder inte var särskilt inbjudande.

– Jag tror på ett rekorddeltagande, säger hon.

När man har ledsnat på städningen finns det andra saker att göra. Lördagen den 9 maj anordnas en cykeldag, där alla är välkomna till Slottstorget. Från elva till tre bjuds det på festligheter och utlottningar av priser.

Slutligen arrangerar Gävle Centrumsamverkan en tjejkväll den 28 maj. Då åker tjejer gratis på bussar till Gävle från Edsbyn, Hofors och Söderhamn, och många butiker håller öppet till 22.00. Musik kommer att spelas på gator och torg, och man kan även se på dansuppvisningar, berättar Anki Forsberg, från Affärshuset Flanör.