Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plötsligt blev allting så svårt

Rullstolsburna Rose Blom har haft parkeringstillstånd i tjugo år - men inte längre. Kraven för att få handikapptillstånd har hårdnat och hon och hennes man Åke hör till dem som drabbats i Gävle.

Rose Bloms handikapptillstånd gick ut i slutet av november. Strax före jul kom beskedet från tekniska nämnden att tillståndet inte skulle förlängas och sedan dess har tillvaron för henne och hennes man förändrats betydligt, säger hon.

– Nu måste jag sitta och vänta tills min man har hittat en vanlig p-plats. Följer jag med är det ofta för trångt mellan bilarna och svårt för Åke att lyfta ut mig ensam. Och med all snö nu så är det väldigt tungt för honom att dra mig längre sträckor, säger Rose Blom, som nyligen skadade ena benet illa när hon skulle ta sig ur bilen på en vanlig p-plats där utrymmet var smalt.

Hon har varit handikappad i många år och problemen har förvärrats med tiden. Sedan en tid tillbaka är hon helt beroende av sin rullstol, men det förhållandet anser kommunen inte är tillräckligt för att p-tillståndet ska förlängas eftersom hon inte kör bil själv. Men, något körkort har hon aldrig haft.

Bakgrunden är nya riktlinjer från Transportstyrelsen som konstaterar att "enbart väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand inte är tillräcklig grund för att beviljas ett parkeringstillstånd då den sökande inte själv kör fordonet." Istället måste den rörelsehindrade ha så pass stora tillsynsbehov att han eller hon inte kan lämnas ensam överhuvudtaget.

Det har också drabbat snart 85-åriga Gävlebon Gunnel Wenngren, som lidit av polio sedan hon var tolv år men kunnat köra bil själv fram till i somras. Nu har en ögonskada satt stopp för det och hon får inget förnyat handikapptillstånd, eftersom man menar att hennes 92-årige man istället ska vara kapabel att köra och skjutsa henne i rullstolen.

– Men han har en skada i ena armen och orkar inte det, det är ju så svårt att hitta nära och bra parkeringsplatser i stan. Vi har knappt varit ute sedan augusti. Det känns som att man blir straffad för att man är handikappad istället för att få lite empati, säger Gunnel Wenngren.

Hon har överklagat beslutet till länsrätten men fått avslag. Rose och Åke Blom tänker ändå försöka den vägen.

För Rose handlar det inte bara om de praktiska problemen. Att få sitt tillstånd indraget känns också lite som ett slag i ansiktet, säger hon.

– Nu kan vi åka förbi en handikapp-plats som är ledig och då kommer tanken att där får ju vi inte stå, som att jag inte är tillräckligt handikappad längre trots att jag blivit sämre. Det känns kränkande.

GD har under måndagen sökt tekniska kontorets tillståndsutredare för en kommentar.