Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pohlman lovar sämre väder

GÄVLE
Fler stormar, fler skyfall.
Det var dystra framtidsutsikter som meteorologerna John Pohlman och Martin Hedberg förmedlade till eleverna på Vasaskolan på tisdagen.

Klimatet håller på att förändras, till det sämre.
-Vi kommer inte undan, för det är på vår jord det händer, sa Martin Hedberg.
- En del säger att vi ska anpassa oss, men säg det till fransmännen när 11 000 personer dog av värmeböljan i sommras.
Medeltemperaturen på jorden har ökat från 15 grader till 15,68 grader de senaste 20 åren. Det låter kanske inte så mycket, men John Pohlman och Martin Hedberg visade bilder över hur många fler extrema vädersituationer som redan inträffar. Och prognoserna pekar på att om ingenting görs kommer medeltemperaturen att stiga med upp till sex grader.

Extremt väder vanligare
Resultatet blir både att normalvädret ändras och att extremväder blir vanligare.
- Det har alltid funnits stormar och översvämningar, men de kommer mycket tätare nu, förklarade Martin Hedberg.
- Och det är faktiskt dåligt om regnet kommer som häftiga skurar, som först orsakar översvämningar och sedan rinner rakt ut i Östersjön, istället för att det regnar stilla under ett par dagar så att grundvattenmagasinen fylls, sa han.
Klimatförändringar är inget nytt fenomen, och de har alltid en orsak. Den klimatförändring som pågår just nu beror på att atmosfärens sammansättning har ändrats. Det har aldrig funnits så mycket växthusgaser, framför allt koldioxid, i atmosfären som nu.
- Kruxet är att vi eldar för mycket, och det vi eldar för mycket är olja, kol och naturgas.
Om vi bara eldade biomassa skulle det kunna bli balans i systemet, men vi eldar olja som vi pumpar upp från jordens inre, sa Martin Hedberg.

Säkrare prognoser
De prognoser som talar om hur klimatet utvecklas i framtiden är på sätt och vis säkrare än de vanliga väderprognoserna, sa John Pohlman.
- I en vanlig väderprognos har man ett ofullständigt underlag, därför att vi har för få mätstationer. I klimatprognoserna är underlaget mycket bättre, för vi vet vilket klimat vi har. Men vi måste göra så många antaganden om utvecklingen framåt att prognosen blir något osäker ändå, sa han.
Föredraget på Vasaskolan är en del av en turné till 15 platser i Sverige som John Pohlman och Martin Hedberg just nu gör för att berätta om växthuseffekten och vad man kan göra för att bromsa koldioxidutsläppen. Den senaste delen hann de inte med att tala om på Vasaskolan.
Men Martin Hedberg själv är optimist.
- Jag tror att när folk får klart för sig vad det handlar om, då kommer det att hända något. Det finns mycket vi kan göra både när det gäller att spara energi, satsa på andra energislag och använda energin mer effektivt, säger han.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se