Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojke har livvakt i skolan

En pojke i femman har varje dag med sig en man till skolan som ska skydda honom. Pojkens styvfar kallar mannen livvakt.
– Jag ser honom som en assistent som gör att pojken vill gå till skolan, säger rektor Sylvia Bergroth.

”Nu har det gått för långt i Gäverängeskolan i Ockelbo, där har mobbningen spårat ur helt och hållet.”

Så börjar ett mejl som kom till GD i går. Mannen som skrivit mejlet är styvfar till en pojke som för två veckor sedan blev så hårt slagen på skolan att han föll till marken. Styvfadern berättar att pojken därefter låstes ute eftersom gänget som hoppat på honom fruktade att han skulle skvallra för lärarna.

– Han blev sänkt med en rak höger. Det här gänget på fyra-fem elever har mobbat och misshandlat honom under lång tid. På gympan kastar de sandsäckar på honom och knuffar ner honom från plinten.

Gänget som styvfadern pratar om ska också ha varit inblandade i det stora bråket på skolgården som GD berättade om förra veckan.

Dagen efter ville inte pojken och flera andra i klassen gå till skolan alls. För att förmå pojken att börja studera igen fick han en följeslagare som styvfadern kallar livvakt.

– Mannen är utbildad livvakt. Han följer med min styvson till skolan, är med honom där och följer honom hem sen. Och det är inte kommunen som betalar hans lön utan en privatperson.

Sylvia Bergroth, rektor på skolan, vill inte gå med på benämningen livvakt.

– Han är en assistent som pojken behöver för att vilja gå till skolan, säger hon.

Men hon medger att skolan just nu har problem med vissa elever.

Därför har hon kallat till ett möte som också socialtjänsten bjudits in till.

– Vi är i stort behov av ökade resurser. Vi skulle behöva fritidspedagoger här på rasterna som är tillsammans med barnen och vet hur de fungerar. Men det går inte med alla nedskärningar inom skolan.

I artikeln om bråket på skolgården som GD skrev förra veckan stod att barnen också sparkat varandra.

Föräldrarna till Markus Gabrielsen, som sparkades ihjäl för några år sedan, kontaktade rektorn efter att ha läst artikeln och erbjöd sig att besöka skolan och hålla en föreläsning om vad våld kan leda till.

Rektorn ordnade så att de kan komma redan på fredag.

– De har hållit föreläsningar förr, men aldrig för så unga elever som nu, säger hon.