Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojke tigger i Tönnebro

I två dagar har en pojke suttit utanför OKQ8-macken med en mugg i handen.
– Han ser ut att vara mellan sju och åtta år. Vi känner oss maktlösa, säger Marcus Timan, platschef för Rasta i Tönnebro.

Under det senaste året har macken ständigt haft tiggare utanför entrédörren, men aldrig tidigare har det handlat om barn.

– Vi har fått många kommentarer från kunder som har reagerat. Vi har ringt till polisen och socialtjänsten, mer än så kan vi inte göra, säger Marcus Timan.

Han har själv blivit berörd av pojkens närvaro.

– Det är en pigg och glad kille på sju åtta år. Han borde gå i skolan i stället för att sitta här, säger Marcus Timan.

Vanligtvis sitter pojken tillsammans med någon vuxen. Men på fredagseftermiddagen var han ensam en lång stund, enligt en kvinna i 45-årsåldern.

– Efter att jag hade tankat satt jag kvar i bilen och observerade pojken i ungefär en timme. Under den tiden fanns ingen vuxen i närheten, säger kvinna som också slog larm till polisen och socialtjänsten.

Enligt Marcus Timan var socialarbetare från Söderhamns kommun på plats och pratade med pojken i torsdags. Polisen har däremot inte synts till.

– När vi tar emot en sådan anmälan kan vi åka till platsen och undersöka om ett barn far illa. Men om socialtjänsten redan varit där är ärendet överlämnat till rätt instans. Vi kan inte göra någonting mot själva tiggeriet eftersom det inte är brottsligt, säger Fredrik Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.