Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojkstreck? Har vi hört den förut

När jag var tonåring trodde jag inte att det skulle behövas något prat om feminism när jag hade blivit så gammal som 40 år. Jag trodde att sådant som upprörde mig på 1980- och 90-talen – som luciaomröstningar i skolan, sämre träningsmöjligheter för flickor, mindre bidrag till flickidrott, lägre löner för samma arbete eller sexuella trakasserier mot flickor i skolan skulle vara ett minne blott.

Inte trodde jag att vi skulle ha ett parti (i flera mätningar just nu Sveriges tredje största) vars företrädare skulle kalla genuspedagogik för övergrepp mot barns identitet eller vilja begränsa aborträtten.

Inte trodde jag att en leksakskatalog inför jul där pojkar och flickor på bild får leka med alla leksaker och inte bara de av könsstereotypen fastslaga skulle kallas pervers av en dansk politiker eller att jag till min ledare i ämnet skulle få hätska kommentarer om att män inte får vara män eller kvinnor kvinnor. Allt för att en pojke syns vid en leksaksspis och för att en flicka leker med en bil.

Inte trodde jag att min gamla gymnasieskola, Vasaskolan, skulle ta så lätt på att den feministiska elevföreningen Liliths anslag på den egna anslagstavlan (för nej, de har inte klistrat upp lappar där de inte får) skulle vandaliseras inte mindre än åtta gånger på ett par månader.

Det är bara några månader sedan fyra elever på skolan beslutade sig för att få fart på den slumrande föreningen. De har lagt ner mycket arbete på att hitta intressanta artiklar och andra saker att sätta upp på anslagstavlan. Dagen efter blev allt nedslitet. Sedan hände det sju gånger till och nu har föreningen föga överraskande fått nog, inte minst av att få kommentar som ”Äsch, det är väl bara några killar som tycker det är jobbigt med feminister” eller "Ni vet ju att killar har lite svårt med starka tjejer”.

Skolledningen har gett föreningen signalen att det blott rör sig om "pojkstreck". Underförstått: sånt som flickor förväntas tåla.

Har vi hört den förut.

Kanske låter det inte så farligt med att få några papper nedslitna men i grund och botten handlar det om att någon som har problem med feminismen vill tysta dem. Det är fullständigt oacceptabelt. En skola med stolta traditioner och många elevföreningar har länge fostrat elever i demokratisk anda. Då måste också skolledningen ge sitt stöd till dem som väljer att engagera sig.

Att man dessutom negligerar och förminskar strukturellt betingade aktioner mot en förening som kämpar mot kvinnoförtryck och för jämställdhet visar på tydligast tänkbara sätt varför en förening som Lilith behövs.