Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polhem får godkänt

Polhemsskolans får beröm av Skolinspektionen för sina mångsidiga stödåtgärder i undervisningen. Samtidigt fastslår myndigheten att det krävs mer för att uppnå målet att samtliga elever ska klara sina utbildningar.

Annons

Polhemsskolans utbildningsresultat för de nationella och specialutformade programmen ligger på samma nivå som riksgenomsnittet enligt Skolverkets statistik.

Av de elever som började på gymnasiet under år 2004, saknade knappt en tredjedel behörighet till högskola eller universitet inom fyra år. Ungefär varannan elev klarade inte av att ta godkänt betyg i alla ämnen under samma tidsperiod.

– Vi är i en utvecklingsfas. Under det senaste året har vi infört ytterligare styrverktyg men det tar tid att anamma dem i organisationen. Enligt nyare siffror har vi nått målet att ligga över genomsnittet både totalt och per program, säger Polhemsskolans rektor Birgitta Pettersson.

I sin granskning av Gävleskolan och 26 andra gymnasieskolor har Skolinspektionen undersökt vad skolorna gör för att förhindra avbrott i studierna samt för att alla elever ska nå målen med utbildningen.

Myndigheten slår bland annat fast att Polhemsskolan tidigt identifierar stödbehov genom sitt samarbete med grundskolorna i Gävle kommun. Skolan har öppna stödåtgärder som stugor dit eleverna kan söka sig när de behöver hjälp i studierna och elever som är på väg att avbryta studierna erbjuds åtgärdsprogram.

– Vi har ett samhällsekonomiskt synsätt på skolan och jobbar för att eleverna inte ska hoppa av. Vi tycker det är bättre för eleverna att gå ut med några avklarade poäng än inga alls, säger Birgitta Pettersson.

Skolinspektionen konstaterar att Polhemsskolan har utvecklat en strategi för att få fler elever att klara av skolgången. Men samtidigt efterlyses förbättrade och mer ingående analyser för att hitta orsakerna till elevernas problem.

– Jag tycker vi redan har en struktur. Men självklart får vi sätta oss ned igen och titta på det. Kritiken tar vi till oss för det här är ett jätteviktigt område för oss, säger Birgitta Pettersson.