Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis utreder barnmisshandel

SANDVIKENPolisen i Sandviken utreder ett misstänkt fall av barnmisshandel. Det var läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala som slog larm.

Det rör sig om ett barn under ett år.
Föräldrarna hävdar dock att de är helt oskyldiga.
För Maria Pärssinen vid Sandvikenpolisen är fallet inte unikt.
Sedan hon började sin nya tjänst som familjevåldsutredare i mars har hon haft fullt upp.
Det var i slutet av april i år som akutbil och ambulans fick åka till en bostad i Sandvikens kommun. Föräldrarna hade själva slagit larm efter att spädbarnet skadat sig.

Ramlade ur sängen
Enligt föräldrarna ramlade barnet ur sängen och gjorde illa sig. Efter att ha körts till länssjukhuset i Gävle fördes barnet till Akademiska sjukhuset i Uppsala.
- Läkarna där tyckte att beskrivningen av händelsen inte riktigt stämde med symptomen barnet hade, säger Maria Pärssinen.
Hon är dock mycket försiktig i sina uttalanden och poängterar bland annat att läkarna sagt att de varken kan dementera eller bekräfta.
De skador som spädbarnet fick stämmer dock bra in på symptomen vid så kallad "shaken baby syndrome" som innebär att spädbarnet skakas mycket kraftigt. Skadorna barnet fick skulle kunna bero på ett fall ur sängen men enligt läkarna vid Akademiska sjukhuset är de symptom som bebisen fick ovanliga vid den typen av olyckor.

Samlar information
Maria Pärssinen ska nu arbeta med att samla information om händelsen. Hon har till exempel talat med föräldrarna, som nekar helt till att ha gjort illa sitt barn. Även ambulanspersonal, personal vid SOS alarm och så vidare ska höras. Sedan får kammaråklagare Ann-Marie Sjöberg ta ställning till om hon ska väcka åtal.
- Det här är ett jättekänsligt ärende och väldigt svårt att bedöma, konstaterar Maria Pärssinen.
Sedan hon slutade som närpolischef i Hofors och började sin nya tjänst i början av mars har hon haft fullt upp. Hon ingår i den grupp på åtta utredare som arbetar med just barnutredningar inom Gävleborgspolisen.
Under våren och sommaren har Maria Pärssinen haft ett stort antal fall på sitt bord, bland annat flera fall av sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av barn.

KARIN BERGKVIST